Ahjo (26.06.2014 - Heikki Jokinen) Tanskassa ja Ruotsissa keskustellaan vilkkaasti teollisuuden siirtymisestä muihin EU-maihin unionin tuella. Tämä tuntuu kaikilla aloilla.

Tanskasta on hiljan muuttanut Puolaan viiden teollisuuslaitoksen tuotantoa yhteensä 15 miljoonaan euron tuella, listaa Fagbladet 3f. Lisää miljoonia meni yritykselle, joka siirsi tuotannon Unkariin.

Vuodesta 2008 tanskalaiset yritykset ovat perustaneet Puolaan 10 000 työpaikkaa. Vastaavasti ne leikkaavat toimintojaan kotimaassa.

Tuulivoimaa rakentava LM Wind Power irtisanoi 1 650 työntekijää Tanskassa ja siirsi tuotannon Puolaan. Tähän se sai EU-tukea 1,4 miljoonaa euroa. Maatalouskoneita rakentava Skiold lakkautti 50 työntekijän tehtaansa Tanskassa ja muutti työt EU:n miljoonan euron tuella Puolaan.

Bornholmin suurin työnantaja, kalatehdas Espersen siirsi tehtaansa Liettuaan. Maa tarjoaa täyden verovapauden kuudeksi vuodeksi ja siitä eteenpäin 50 prosentin veroalen kymmeneksi vuodeksi. Puola lupaa säilyttää verovapaat vyöhykkeensä vuoteen 2026.

Verokilpailu, EU-tuet, matalat palkat, ay-liikkeen heikkous sekä työlainsäädännön aukot tekevät itäiset EU-maat houkutteleviksi monen vastuullisenkin yhtiön silmissä.

Autonrenkaita valmistava Continental harkitsi viime vuosikymmenellä uutta tehdasta. Ehdolla olivat Ruotsi ja Portugal. Valmistaminen tuli halvemmaksi Ruotsissa, mutta tehdas meni Portugaliin. Syy: Valtion sekä EU:n tuki, joita Ruotsissa ei saanut.

Outokumpu Copper Tubes siirsi voitolla toimivan tuotantonsa Karlshamnista Portugaliin 1998. Yhtiö sai tällöin EU-tukea 6,3 miljoonaa euroa.

Vuonna 2002 Ford oli rakentamassa kuusilylinteristä moottoria. Se oli kehitetty Ruotsissa. Vaikka investointi Ruotsiin olisi ollut halvempi, tehdas meni Walesiin. Se sai EU-tukea 11 miljoonaa euroa.

Cargotech Hiab rakentaa nyt Puolaan verovapaata tehdasta, jonne siirretään nostureiden tuotanto Hudiksvallin tehtailta. Kenties 150 työntekijää joutuu työttömiksi.

Säädösten mukaan EU-tukea ei saa käyttää työpaikkojen siirtämiseen unionin sisällä. Komissaari Johannes Hahn sanoi vuonna 2012 tällaisen olevan laitonta.

Nyt hän ilmoitti, että sääntö ei päde jos alle sata työpaikkaa siirtyy EU-tuella. Tällöin ei ole kyseessä "merkittävä työpaikkojen poistuminen", jota EU-säädökset vaativat.

Komission tulkinta herättää raivoa Tanskan ay-liikkeessä. EU-parlamentti on jo tanskalaisten aloitteesta ehtinyt perustaa komitean tutkimaan tuen laillisuutta.