SAK (09.07.2014 - Heikki Jokinen) Ruotsin Kommunal-ammattiliitto julkisti kesäkuussa selvityksensä yksityistetyn vanhustyön työehdoista ja -oloista. Tulos oli selkeä: palkat ovat matalammat ja työsuhteen ehdot huonommat kuin kunnilla.

Yksityisen voittoa tavoittelevan vanhustyön työntekijät tuntevat lisäksi, että he voivat vaikuttaa vähemmän työhönsä kuin kunnalliset kollegansa.

Selvitys perustuu Kommunalin 8 000 alan jäsenen kyselyyn sekä saatavilla olevaan tilastoaineistoon.

– Hyvinvointipalveluiden avaamisen yksityisille sanottiin johtavan parempaan töiden tarjontaan, korkeampaan laatuun sekä yhteiskunnan resurssien käyttämiseen tehokkaammin. Samalla työehtojen piti parantua, sanoo Kommunalin puheenjohtaja Annelie Nordström.

– Ei, niin ei käynyt kuin sanottiin. Kansa näkee, että haluatte enemmän verorahojamme samalla kun otatte osan niistä kotiin voittoina.

Selvitys kertoo, että määräaikaisten osuus työntekijöistä yksityisillä on 32 prosenttia, neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin kunnilla.

Osa-aikatyötä tehdään yksityisissä yrityksissä enemmän ja kokopäivätyön saaminen on kunnallista vanhustyötä vaikeampaa. Lähes puolet yksityisten yritysten henkilökunnasta, 45 prosenttia, haluaisi kokopäivätyötä. Kunnissa luku on 34 prosenttia.

Palkat ovat yksityisissä yrityksissä jonkin verran kunnallista puolta matalampia. Palkkojen hajonta yksityisillä yhtiöillä oli kunnallisia palkkoja suurempaa, mutta pääasiassa alaspäin.

Kommunal katsoo, että hyvä vanhustyö luodaan pätevillä ja pysyvillä työntekijöillä. Liitto vaatii alalle uusia vuokratyösääntöjä, jotka kattavat henkilöstön tarpeen arvioinnin, pätevyyden ja työehdot. Samalla on tärkeää, että poliitikoilla on vahvempi mahdollisuus ohjata ja ottaa vastuu vanhustyöstä.

Kommunalin selvitys Så mycket bättre? (pdf)