SAK (22.10.2014 - Heikki Jokinen) Vaatteiden valmistajat ovat alkaneet suosia Etiopiaa. Kiina on niille nykyään liian kallis ja Bangladeshin vähimmäispalkkoja on nostettu.
Viime aikoina Etiopiaan ovat tuotantoaan siirtäneet muun muassa H&M, kauppaketju Tesco ja irlantilainen Primark. Turkkilainen yhtiö on avaamassa kolme 15 000 työntekijän tehdasta. Kiinastakin siirtyy vaateteollisuutta Etiopiaan. Unilever avaa pian tehtaan Addis Abebassa.
- Tekstillityöläinen ansaitsee Etiopiassa keskimäärin 28 euroa kuussa. Se on puolet Bangladeshin palkoista, sanoo Etiopian tekstiilityöläisten liiton kansainvälinen sihteeri Yhannes Angesom Dagens Arbete -lehdelle.
Liittoon on järjestäytynyt neljäsosa maan 182 000 tekstiilityöläisestä. Liiton tavoite on kasvaa alan mukana.
Matalien palkkojen lisäksi tulijoita houkuttee sijainti lähellä Euroopan markkinoita ja edullisemmat rahdit Suezin kanavan kautta. Raaka-ainettakin saa, maassa viljellään puuvillaa.
Maan hallitus tavoittelee alan ripeää kasvua ja tukee sitä. Tulijat saavat väliaikaisia verovapauksia ja halpaa maata tehtailleen. Hallitus tunnetaan vahvasti ay-liikkeen vastaisena.
Teollisuutta ajaa Etiopiaan myös halu päästä eroon Kambodžan, Bangladeshin ja Kiinan huononevasta maineesta sekä onnettomuuksista.
- Yhtiölle, jonka tuotemerkki riippuu yleisön hyväksymisestä, olisi tuhoisaa jos se tunnettaisiin sosiaalisten ja ympäristönormien alittamisesta, sanoo Christoph Kannengiesser saksalais-afrikkalaisesta kauppajärjestöstä Deutsche Wellelle. Hän ei usko Etiopiassa syntyvän pahoja pulmia.
H&M korostaa sosiaalista vastuutaan kolmessa Etiopian tehtaassaan. Yhtiön edustaja Helena Helmersson korostaa Dagens Nyheterille, että se maksaa palkkaa vähintään 30 euroa kuussa. H&M toimii maassa yhdessä Ruotsin valtion riskipääomarahasto Swedfundin tuella.
Kiinalaisomisteisessa nahkatehtaassa työläinen ansaitsee Equal Timesin mukaan euron päivässä. Työtä tehdään kuutena päivänä viikossa yhteensä 48 tuntia.