PAM (29.10.2014 – Heikki Jokinen) Itävallassa ja Sveitsissä käydään jälleen kamppailua kauppojen sallituista aukioloajoista. Työntekijät ja ammattiliitot vastustavat niiden laajentamista, osa liike-elämästa kannattaa.

Lokakuussa Itävallan kaupan alan ammattiliitto GPA-djp:n aktiivit kiersivät Wienin keskeisellä kauppakadulla Mariahilferstrassella kysymässä myyjiltä haluavatko he tehdä töitä sunnuntaisinkin. Kaikkiaan 5 539 vastanneesta myyjästä 94,3 prosenttia vastasi ei.

Koska aukiolon laajentamista ajava Wienin kauppakamari sanoo erityisesti nuorten haluavan työskennellä sunnuntaisin, liitto kysyi asiaa myös 700 myyjäharjoittelijalta. Heistä 94,7 prosenttia vastasi ei.

Sunnuntaiaukioloa perustellaan matkailijoiden tarpeilla. GPA-djp:n puheenjohtaja Wolfgang Katzian uskoo, että valtaosa Wieniin tulevista matkailijoista ei saavu voidakseen käydä ostoksilla sunnuntaisin.

”Yksi asia on varma”, Katzian sanoo. ”Wienissä ei tehdä tällaista päätösta työntekijöiden päiden yläpuolella ja ilman ammattiliiton osallistumista päätöksentekoon.”

Sveitsissä kantoneilla on merkittävä valta määrätä asioistaan. Nyt liittoneuvosssa ollaan laatimassa säännöstä, joka yhtenäistäisi kaupan aukioloajat koko maassa. Se sallisi aukiolot aamukuudesta arkisin kello 20 asti ja lauantaisin kello 19 asti.

Uusi määräys merkitsisi huonompia työaikoja 200 000 myyjälle 16 kantonissa. Vain osa kantoneissa sallii nykyään näin pitkät aukioloajat. SGB-ammattiliitton mukaan yli 90 prosenttia myyjistä vastustaa pidennettyjä aukioloaikoja.

SGB:n liittosihteeri Luca Cirigliano sanoo aloitteen perustuvan siihen väärään ajatukseen, että pidemmät aukioloajat johtavat automaattisesti myynnin lisääntymiseen.

”Näin ei kävisi. Esitys hyödyttää yksinomaan suuria kauppoja, joilla on vähemmän myyjiä pinta-alan verrattuna ja jotka voivat näin hyödyntää pidemmät aukiolot pikkukauppoja paremmin.”

Unia-ammattiliitto sanoo esityksen loukkaavan sekä myyjien toiveita että kantonien itsemääräämisoikeutta. Se muistuttaa, että viime vuosina 13 vastaavaa esitystä kaikkiaan 15:stä on kantoneissa hylätty.