PAM (08.12.2014 - Heikki Jokinen) ”Työtoverit eivät usko minua. He kysyvät miksi valehtelen heille”, sanoi Tanskan pikaruokaravintoloiden työehtosopimuksiin ja oloihin 3F-ammattiliiton kutsusta tutustunut KFC:n työntekijä Alvin Major New Yorkista. ”Tanska on toiselta planeetalta.”

Major vieraili Tanskassa marraskuussa myös New Yorkissa asuvan McDonald'sin työntekijä Flavia Cabralin kanssa. He ovat pikaruokaravintoloiden työntekijöille parempia palkkoja sekä järjestäytymisoikeutta vaativan Fight for 15 -liikkeen aktiiveja. Liike vaatii palkan korottamista 12,2 euroon tunnilta. Moni työntekijä saa vain vähimmäispalkan 5,9 euroa tunnilta.

Flavia Cabralin ja Alvin Majorin tuntipalkka on 6,5 euroa. Siitä vähennetään 10 senttiä tunnilta eläkemaksuun. Joka viikko työnantaja pidättää palkasta 10 euroa työntekijän sairastumisen varalta. Mikäli hän ei vuoden kuluessa sairastu, työnantaja pitää rahat.

Viikonloppu-, ylityö tai yölisiä ei Cabralille ja Majorille makseta. Palkallista lomaa ei ole lainkaan. Työntekijällä ei ole oikeutta tietää työvuoroja etukäteen. Neljän tunnin työn jälkeen työntekijä voidaan lähettää kotiin ilman ennakkovaroitusta.

Erona Pohjoismaihin on sekin, että korkeampi koulutus on Yhdysvalloissa kallista eikä yleistä sairausvakuutusta käytännössä ole.

Pikaruokaloiden työnantajat toimivat aktiivisesti ammattiyhdistystoiminnan estämiseksi.

Cabralin ja Majorin vierailu on näkyvästi esillä Yhdysvaltain mediassa. New York Times muistuttaa, että Tanskassa alan työntekijät pärjäävät palkoillaan, kun Yhdysvalloissa puolet saa sosiaaliapua pitkistä työviikoista huolimatta.

McDonalds saapui Tanskaan 1980-luvulla, eikä aluksi ollut halukas liittymään työnantajaliittoon ja sopimaan työehdoista ammattiliiton kanssa. Vuoden sisään sekin taipui ammattiliiton kampanjoinnin tuloksena, New York Times kertoo.

Lehti vetoaa myös Bic Mac-indeksiin: tanskalainen pikaruokaravintolan työntekijä saa tuntipalkallaan 3,4 Bic Maciä, yhdysvaltalainen 1,8.

Fight for 15 -liike ei anna periksi. Joulukuun alussa pikaruokaloiden työntekijät lakkoilivat ja osoittivat mieltään 190 kaupungissa ympäri maata. Kamppailu kerää laajaa tukea ja huomiota koko maailmasta.

Lue lisää:

Fight for 15 -liikkeen verkkosivu