Metalliliitto (16.12.2014 - Heikki Jokinen) Malesian elektoniikkateollisuuden raportoitiin syksyllä käyttävän laajasti pakkotyötä. Maa saattaa nyt menettää alan vientiä mikäli se joutuu Yhdysvaltain seurantalistalle työolojensa vuoksi.

Yhdysvaltain työministeriön rahoittama Verité-järjestö selvitti elektonikkatyöläisten oloja haastatteluin Malesiassa 200:ssa tehtaassa. Kaksivuotisen tutkimuksen mukaan liki kolmannes teollisuuden työntekijöistä on käytännössä pakkotyössä.

Kotimaisista työntekijöistä pakkotyössä oli 28 prosenttia ja siirtotyöläisistä 32 prosenttia. Tutkimus pitää näitä lukuja varovaisina ja arvioi niiden olevan todellisuudessa korkeampia.

Iso osa työntekijöistä ei pystynyt tuloillaan maksamaan työpaikan välittäjille maksamiaan palkkioita. Kolme neljästä välittäjiä käyttäneistä oli joutunut lainaamaan rahaa sitä varten. Tämä johti jatkuvaan velkaantumiseen.

Yli puolella maksun suorittamiseen meni yli vuosi. Veritén raportin mukaan välittäjien palkkiot olivat lähes poikkeuksetta kohtuuttomia. Työntekijät pakotetaan usein mittavaan ylityöhön työn menettämisen uhalla. Tällöin he eivät voisi maksaa velkaansa.

Ulkomaisten työntekijöiden passit takavarikoitiin lähes poikkeuksetta. Haastatelluista työläisistä valtaosa sanoi tutkijoille, että passin takaisin saaminen on mahdotonta tai vaikeaa.

Malesian elektoniikkateollisuudessa on 350 000 työläistä, joista yli puolet on muista maista. Moni tunnettu elektonikkamerkki teettää laitteitaan Malesiassa. Alan osuus maan koko viennistä on kolmannes.

Nyt Malesiassa pelätään teollisuuden joutuvan Yhdysvaltain tarkkailulistalle. Se toisi vaikeuksia investointeihin ja vientiin. Ala on alkanut laatia omia itsesäätelyjärjestelmiä, mutta ammattiliittojen keskusjärjestö MTUC ei ole vakuuttunut niiden tehokkuudesta.

Se muistuttaa, että alan teollisuus vastustaa sinnikkäästi ammattiliittojen perustamista ja ay-toiminnasta kiinnostuneet on erotettu nopeasti.

Vasta jokin vuosi sitten Malesiassa sallittiin perustaa ensimmäiset alan ammattiliitot, nekin vain alueellisina, ei valtakunnallisena.