SAK (29.01.2015 - Heikki Jokinen) Unkarilaisten rekkakuskien on saatava työstään Hollannissa maan sopimusten mukaista palkkaa, päätti oikeusistuin. Se ei hyväksynyt työnantajan selitystä, että unkarilaiset ovat vain käymässä maassa. 

Hollantilainen kuljetusliike Van den Bosch Transporten perusti Unkariin tytäryhtiön. Se palkkasi kuljettajia, jotka lennätettiin Eindhovenin kentälle Hollantiin. Sieltä miehet kuljetettiin yhtiön kotikaupunki Erpiin, josta he ajoivat kolme viikkoa rekkoja Hollannissa ja muissakin maissa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö FNV:n mukaan ruljanssissa pyöritettiin kaikkiaan noin 80 kuljettajaa. Liitto seurasi pitkään yhtiön toimintaa ja keräsi tietoja toiminnan luonteesta.

Edwin Atema FNV:stä sanoo, että yhtiön Unkariin perustama yritys oli pelkkä postilokerofirma. Kaikki toiminta tapahtui Hollannissa, myös unkarilaisten työhaastattelut.

– Itse asiassa yhtiö syyllistyi petokseen naamioidessaan asioiden todellisen tilan ja järjestäessään työehtojen polkemista. Van den Boschin käytäntö on: Hollantilaiset kuljettajat ulos ja itä-eurooppalaisia riistetään.

FNV:n mukaan työntekijöiden palkka saattoi olla vain kaksi euroa tunnissa. Heidän muukin kohtelunsa oli äärimmäisen huonoa.

– Tietääksemme tämä on ensimmäinen kerta, kun EU:n lähetettyjen työntekijöiden direktiiviä tulkitaan tiekuljetuksissa. Tämä on hieno päivä sekä hollantilaisille että muiden maiden kuljettajille.

Van den Bosch Transporten ei aio luovuttaa vaan valittaa päätöksestä. Miksi ulkomaisen yhtiön ulkomaisen kuljettajan tulisi noudattaa Hollannin työehtopimusta kuljettaessaan kansainvälistä lastia, yhtiön kotisivuilla kysytään.

– Unkarilaiset kuljettajat ollaan nyt korvaamassa romanialaisilla, makedonialaislla ja bulgarialaisilla. Yhtiö tulee yhä luovemmaksi toiminnassaan, Edwin Atema sanoo.

Oikeuteen yhtiön veti kymmenen FNV:n tukemaa kuljettajaa. Liitto on nyt haastamassa oikeuteen muitakin vastaavasti toimivia kuljetusyhtiöitä.