Ahjo (19.02.2015 - Heikki Jokinen) Pohjolan metalliliitot nostavat tänä vuonna vahvasti esiin työsuojelun tärkeyden. Ne vaativat tarkempaa valvontaa, työnantajan sitoutumista työsuojeluun sekä rangaistusten koventamista.
Ruotsin IF Metall jatkaa kampanjaansa, jossa vaaditaan nollarajaa työtapaturmille.
- Olemme erittäin huolestuneita, että työtapaturmien määrä jatkaa kasvuaan. Kuolemantapaukset sekä työstä aiheutuneet vammat, työperäiset sairaudet ja psyykkiset sairaudet ovat yhä korkealla tasolla, sanoo puheenjohtaja Anders Ferbe.
Viime vuonna 50 ihmistä kuoli työtapaturmissa Ruotsissa, kirjoittavat Ferbe ja rakennusliitto Byggnadsin puheenjohtaja Johan Lindholm Svenska Dagbladetissa. Suunta on ollut nouseva.
Puheenjohtajat listaavat syiksi kiristyneen työtahdin, pitkät usein ulkomaille ulottuvat alihankintaketjut sekä lisääntyneen vuokratyön käytön.
Porvarillisen hallituksen leikkaukset näkyvät, he sanovat. Työelämän tutkimusta on suitsittu. Työsuojelutarkastajia on 10 000 työntekijää kohti enää vain 0,6 kun Maailman työjärjestön suositus on 1.
Työantajien liitot korostavat yhteistyön merkitystä onnettomuuksien vähentämisessä. Ferbe pitää sitä hyvänä asiana, mutta se ei riitä.
- Työsuojelulakimme kirjoitettiin 1960- ja 1970-luvuilla. Niitä on parannettava kunnolla, jotta ne ovat ajan tasalla työympäristöpulmien kanssa. Lakia on terävöitettävä muun muassa tilaajan vastuusta alihankkijoiden suhteen.
Ruotsin työympäristövirasto tekee alkuvuodesta 2 000 tarkastuskäyntiä teollisuuden työpaikoille. IF Metallin työelämäyksikön päällikkö Lea Skånberg tervehtii tätä ilolla, sillä pulmia on paljon: koneiden käytössä, nostamisessa, rasitusvammoja sekä kemikaalien käsittelyä.
Tanskan lain mukaan työsuojelurikkomuksista voidaan tuomita korkeintaan kaksi vuotta vankeutta, mutta kukaan ei ole Avisen-lehden mukaan sinne joutunut. Dansk Metal vaatii, että koko rangaistusasteikkoa tulisi käyttää.
- Lain käytöllä olisi pelottava vaikutus, sanoo Dansk Metalin työympäristösihteeristön päällikkö Steffen Hansen. Poliitikkojen olisi selvitettävä, miksi vankeusmahdollisuutta ei ole koskaan käytetty.
Norjassa sattui viime vuonna 43 kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, joista 13 ulkomaalaisille. Luku nousi edellisvuodesta.
- Postilokeroyhtiöillä ja auton takapenkillä konttoriaan pitävillä ei ole halua eikä mahdollisuutta taata turvallista ja hyvää työympäristöä, sanoo Fellesforbund-liiton sihteeri Steinar Krogstad.