SAK (19.02.2015 - Heikki Jokinen) Charlie Hebdo -lehteen tehty murhaisku ei valitettavasti ole ainoa lajissaan. Tänä vuonna on Pariisin murhien lisäksi surmattu maailmassa jo 13 muuta toimittajaa. IFJ:n verkkosivuille päivitetään jatkuvasti tilannetta.
IFJ on seurannut yksityiskohtaisesti journalistien surmia vuodesta 2000. Sen jälkeen heitä on murhattu yli tuhat.
Viime vuonna surmattiin 118 journalistia. Murhattujen lisäksi työssään sai viime vuonna muulla tavoin surmansa 17 journalistia. Koko vuoden kuolleiden määrä oli yhteensä 134. Luvut keräsi Maailman journalistiliitto IFJ.
Eniten journalisteja murhattiin Pakistanissa, 12 ihmistä. Sitä seurasivat Syyria (12 murhaa), Afganistan ja Palestiina (molemmat 9). Euroopassa sai viime vuonna surmansa yhdeksän journalistia.
Tilastoista näkyy kaksi hämmästyttävää ja toistuvaa seikkaa: journalisteja tapetaan enemmän rauhan oloissa kuin kriisitilanteissa sekä se, että vain noin yksi kymmenestä surmasta tutkitaan. Suurin osa jää rankaisemattomiksi.
Maailman journalistiliitto kampanjoi voimakkaasti rankaisemattomuuden kulttuurin lopettamiseksi. Se on vaikeaa, sillä journalistien kimppuun voivat käydä armeijatkin, kuten Israelin hyökkäyksissä Gazaan. Latinalaisessa Amerikassa voimakkaat rikollisjärjestöt vainoavat journalisteja.
Journalistien ammattiliitot järjestävät monessa maassa turvakoulutusta kriisialueille matkaaville jäsenilleen. IFJ tukee korkean riskin alueilla kuten Kurdistanissa ja Pakistanissa toimivia jäsenliittojaan toimittajien turvakoulutuksessa.
Osana ammattiliittojen solidaarisuustoimintaa on IFJ:n ylläpitämä journalistien turvarahasto. Se tukee surmattujen kollegoiden perheitä sekä vaikeuksiin joutuneita journalisteja.
Rahaston varat tulevat kansallisilta journalistiliitoilta. Sen suurin tukija on ollut Tanskan journalistiliitto DJ.