Ahjo (12.03.2015 - Heikki Jokinen) Turkin hallitus kielsi tammikuun lopussa metalliliitto Birleşik Metal-İşin lakon. Syynä oli ”kansallisen turvallisuuden” vaarantaminen.
Lakkoon oli menossa 15 000 metallityöläistä 42 tehtaassa. Sillä tavoiteltiin Turkin lain mukaista useita yrityksiä koskevaa yhdistettyä työehtosopimusta.
Muodollisesti päätös lykkää lakkoa 60 päivällä, mutta tämän jälkeen on edessä pakollinen sovittelu, joka tekee lakon käytännössä mahdottomaksi. Sovittelulle on aikaa kuusi arkipäivää, ja ellei sopimusta sinä aikana synny, liitto menettää oikeutensa edustaa työntekijöitä.
Turkin laki antaa mahdollisuuden kieltää lakko mikäli se vaarantaa kansanteveyttä tai kansallista turvallisuutta.
Tämä on kolmas kerta kun hallitus kieltää lakon vuoden sisään, kirjoittaa Kocanin yliopiston apulaisprofessori Aziz Çelik. Kaikkiaan vuodesta 2000 maassa on kielletty kymmenen isoa lakkoa vetomalla kansanterveyteen tai kansalliseen turvallisuuteen.
Sisecam-yhtiön kymmenen tehtaan lakko kiellettiin viime kesänä. Siihen oli menossa 5 800 Kristal-İş -liiton jäsentä. Se oli neljäs kerta kun lasiteollisuuden lakko kiellettiin vuoden 2000 jälkeen.
Hallitus ei perustellut miten lasitehtaan lakko olisi vaarantanut kansallista turvallisuutta. Se ei perustellut tätä metallilakonkaan osalta. Muita kiellettyjä lakkoja on ollut muun muassa kumi- ja kaivosteollisuudessa.
- Turkissa ei enää ole lakko-oikeutta. Tämä perustuslain ja maan allekirjoittamien kansainvälisten normien takaama perusoikeus on olemassa enää paperilla, ei todellisuudessa, sanoo teollisuuden ammattiliittojen maailmanjärjestö IndustriALL:n apulaispääsihteeri Kemal Özkan.
Ammattiyhdistystoimintaa on ajettu viime vuosina Turkissa yhä ahtaammalle. Yhdysvaltalaisomisteinen Crown Bevcan erotti viime vuonna ammattiosaston johdon, mutta joutui lopulta tunnustamaan Birleşik Metal-İşin oikeuden toimia tehtaalla. Yhtiö ei kuitenkaan suostu todellisiin neuvotteluihin sen kanssa.
Arobus-yhtiö erotti 19 Birleşik Metal-İşin aktiivia vuonna 2013. Yhtiön johto kutsui muut liiton jäsenet toimistoonsa ja antoi vaihtoehdoiksi joko erottamisen tai liittymisen työnantajalle ystävälliseen liittoon.
Huikeimman keinon ay-toiminnan estämiseksi keksi meijeriyhtiö Sütaş. Se erotti viime kesänä 56 liittoon liittynyttä työntekijää ja pyrki estämään heidän mielenosoituksensa tehtaan luona levittämällä sen ympärille 13 tonnia lehmänlantaa.