SAK (27.03.2015 - Heikki Jokinen) Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö EAY:n hallitus äänesti ehdolle pääsihteeriksi italialaisen Luca Visentinin. Hän seuraa syyskuussa eläkkeelle jäävää Bernadette Ségolia.

Visentini voitti tiukassa äänestyksessä saksalaisen Peter Scherrerin äänin 55 - 49. Lisäksi annettiin kuusi tyhjää ääntä. Voittajan voimakkain tuki tuli lähinnä Euroopan eteläosasta, Scherrerin pohjoisesta.

Suomalaiset keskusjärjestöt tukivat vaalissa Scherreriä, mutta ovat tyytyväisiä myös Visentinin valintaan. Muutkin pohjoismaiset keskusjärjestöt lupaavat tukensa Visentinille.

Ruotsin LO:n puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson sanoo Arbetet-lehdelle uskovansa, että tuleva johtoryhmä tekee hyvää työtä.

- EAY tarvitsee uuden johdon, jotta pääsemme taas ohjausvauhtiin emmekä juutu yksityiskohtiin, kuten olemme nyt tehneet, hän sanoo.

Muodollisesti valinnan tekee lokakuussa Pariisissa kokoontuva kongressi, mutta asiallisesti päätös on jo selvä. Saksan keskusjärjestö DGB veti hallituksen äänestyksen jälkeen Scherrerin ehdokkuuden pois.

Aiemmin Euroopan metallityöväen liiton pääsihteerinä toiminut Scherrer ja ruotsalainen EAY:ssä työskentelevä Veronica Nilsson valittaneen apulaispääsihteeriksi.

Luca Visentini (s. 1969) on kotoisin Udinesta Italian koilliskulmasta. Hän on toiminut alueensa ay-tehtävissä sekä työskennellyt vuodesta 2011 EAY:n toimistossa liittosihteerinä. Hän on vastannut työehtosopimustoiminnan koordinaatiosta sekä koulutus- ja maahanmuuttokysymyksistä.

Hän on opiskellut filosofiaa Triesten yliopistossa ja on julkaisssut neljä kirjaa runoja sekä proosaa.

- Ensimmäisen tavoitteemme tulee olla kasvu ja laadukkaat työpaikat. Ne saavutetaan selkeällä EU:n talouspolitiikan muutoksella, joka sisältää myös talouskurin lopettamisen, Visentini sanoi valinnan jälkeen.

Vuonna 1973 perustettuun EAY:öön kuuluu 88 kansallista ammatillista keskusjärjestöä 37 maasta sekä kymmenen eri alojen eurooppalaista ay-järjestöä. SAK on ollut EAY:n jäsen vuodesta 1974 alkaen.