Ahjo (23.04.2015 - Heikki Jokinen) Los Mineros -liiton aktiivi Jesus Antonio Campos Valle piestiin pahasti hänen jakessaan liiton esitteitä Gundersonin junanvaunutehtaalla. Pahoinpitely on esimerkki laajasta ja järjestelmällisestä ay-liikkeen sorrosta Meksikossa.

Gundersonin tehtailla lakkoiltiin viime vuonna työläisten vaatiessa oikeutta perustaa ammattiosasto. Yhtiö oli sopinut ammattiliitoksi tekeytyvän CTM-järjestön kanssa sopimuksen, jonka mukaan se edustaa tehtaan työläisiä.

Tämän yhteistyön tuloksena syntynyttä niin sanottua työehtosopimusta ei edes näytetä työntekijöille. Samalla CTM pitää aidot ammattiliitot poissa tehtailta, tarvittaessa voimakeinoin.

Lakon jälkeen yhtiö erotti 17 metalli- ja kaivostyöläisten SNTMMSRM-liiton eli Los Minerosin aktiivia. Yksi heistä oli nyt pahoinpidelty Campos, joka vei yhtiön oikeuteen erottamisestaan. Oikeus piti erottamista laittomana ja edellytti hänen työnsä palauttamista.

- Hyökkääjät löivät ja potkivat kasvoihini, päähäni, rintaani, kylkiluihini ja olkapäihini koko ajan minua uhkaillen, He sanoivat, että ovat CTM:stä ja että he tuntevat minut sekä perheeni, Campos kertoi.

Los Mineros -liitto on ollut erityisen kovan vainon kohteena. Vuonna 2013 poliisi mursi liiton lakkoa ampumalla. Kaksi lakkolaista kuoli ja 41 haavoittui.

Ay-toiminta johtaa usein laajoihin erottamisiin. Näin toimi myös suomalainen autonosia valmistava PKC tehtaallaan Meksikossa. Se erotti juuri joulun 2012 alla Los Mineros -liiton koko osaston johdon sekä muitakin liiton tukijoita, yhteensä yli sata ihmistä.

PKC allekirjoitti tuolloin suojelusopimuksen CTM:n kanssa, siis saman järjestön, jonka edustajat pahoinpitelivät nyt ay-aktiivi Camposin.

Los Minerosin puheenjohtaja Napoleón Gómez Urrutia joutui oikeuteen ja maanpakoon Kanadaan vuonna 2006 kymmenien miljoonien eurojen kavallussyytteen vuoksi. Syyte hylättiin viime vuonna.

Yhdysvaltain metalliliitto USW tukee voimakkaasti liiton työtä ja Gómezia.

- Meksikon hallitus ja suuret kaivosyhtiöt kuten Grupo Mexico ovat vuodesta 2005 hyökänneet Los Minerosia ja Gómezia vastaan, sanoo USW:n puheenjohtaja Leo W. Gerard.

Syynä hän pitää liiton onnistumista kamppailussaan palkkojen korottamiseksi sekä järjestäytymisen edistämiseksi.

Kansainvälinen solidaarisuus auttaa: Meksikon työministeri sanoi maaliskuussa, että maa ratifioi Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen 98, joka takaa järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuden työntekijöille.