SAK (19.05.2015 - Heikki Jokinen) Työntekijöiden edut eivät olleet Nokialle tärkeitä, tiivistää GoodElectronics Networkin julkaisema raportti. Ihmisoikeuksiin ja kestävään kehitykseen keskittyvä verkosto tarkastelee selvityksessään, miten Nokia toimi Intiassa ja Meksikossa.

Nyt kun Nokia ostaa Alcatel-Lucentin, sen on aika alkaa suhtautua vakavasti työntekijöidensä oikeuksiin, GoodElectronics sanoo.

Nokia Disconnected -raportin on laatinut kolme järjestöä: hollantilainen monikansallisia yrityksiä tarkkaileva SOMO sekä työntekijöiden oikeuksia puolustavat meksikolainen jesuiittajärjestön tukema CEREAL sekä intialainen Cividep.

Erityisesti raportti keskittyy Nokian toimintaan Reynosassa Meksikossa ja Sriperumbudurissa Intiassa vuosina 1998 - 2014.

Tuhannet menettivät työnsä Intiassa

Nokian kultaisia vuosia luonnehtii ryntäys halvimman tuotannon perään. Tällöin Nokian tehtaiden ja alihankkijoiden työntekijät kärsivät huonoista työoloista ja toistuvista irtisanomisista yhtiön siirtäessä tuotantoaan yhä matalampien palkkojen maihin, raportti luonnehtii.

Markkinaosuuden heikentyessä Nokia vastasi uusilla kustannusten leikkauksilla ja irtisanomisilla.

- Microsoftin tekemä päätös siirtää puhelinten tuotanto Vietnamiin on vain tämän liiketoimintamallin jatkamista uusien omistajien voimin, raportti kirjaa.

Yli 5 000 Nokian työntekijää menetti tämän vuoksi työpaikkansa Intian Sriperumbudurissa, ja lisäksi suuri joukko alihankkijoita.

Myös Meksikossa ongelmia

Työttömäksi jääviä auttava Nokian Bridge-ohjelma ei onnistunut Intiassa, raportti sanoo. Sen puitteissa tarjottu ompelutyön koulutus ei työllistänyt ihmisiä, sillä alan palkat ovat matalat.

Työnsä jättäville tarjottu korvaus ei ulottunut alle kaksi ja puoli vuotta tehtaalla työskennelleille; heidät laskettiin harjoittelijoiksi.

Nokian Reynosan tehdas Meksikossa siirtyi myös kaupassa Microsoftille. Työntekijät palkataan yhä vuokratyöyrityksistä. Tehtaan johdon kontrolloima Sindicato de Trabajadores de Nokia jatkaa toimintaansa esiintyen työläisten ammattiliittona. Työläisten itse valitsemia edustajia se ei hyväksy.