Ahjo (04.06.2015 - Heikki Jokinen) Ericssonin lakkautettavan Katrineholmin tehtaan ammattiosasto neuvotteli työntekijöille poikkeuksellisen asiallisen irtisanomispaketin. Kaikille taataan vähintään 11 kuukauden palkka ilman työvelvoitetta.

Selvästi voitollinen televiestintäjätti Ericsson ilmoitti maaliskuussa leikkaavansa kulujaan 9,7 miljardilla eurolla vuoteen 2017 mennessä. Tämä tarkoitti 2 200 työntekijän irtisanomisilmoitusta Ruotsissa.

Lähes 70 vuoden ikään ehtinyt Katrineholmin tehdas lakkautetaan tänä vuonna kokonaan. Tuotanto siirretään singaporelaisen, Suomessakin monella paikkakunnalla toimineen sopimusvalmistaja Flextronicsin tehtaille Tczewiin Puolaan.

Potkut Katrineholmissa saa 480 ihmistä, laskee tehtaan metallityöläisten osaston puheenjohtaja Ola Orre. Heistä 60 on vuokratyöläisiä.

IF Metallin ammattiosasto kävi yhdessä tehtaan muiden ammattiliittojen osastojen kanssa neuvottelemaan irtisanottavien tukipaketista Ericssonin kanssa. Liitot pestasivat myös konsultin laskemaan tehtaan lakkautuksen perusteita sekä kuluja.

Sovitun irtisanomispaketin perustana on 11 kuukauden irtisanomisaika, jolloin vakituisessa työsuhteessa olleiden palkka juoksee ilman työvelvoitetta. Yli 55-vuotiaille taataan pidempi irtisanomisaika, mutta sen pituutta ei ole paljastettu.

- Sopimus velvoittaa käyttämään työstä vapaan ajan hankkiakseen itselleen uutta tulevaisuutta; uudelleenkouluttamaan itsensä, hankkimaan uuden työn tai aloittavan yritystoiminnan, Ola Orre sanoo.

Mikäli työtä ei 11 kuukauden aikana löydy, on käytössä vakuutusturva. Siitä voi kuukausittain hakea korvausta yhdeksän kuukauden ajan. Palkka on edelleen sama kuin se oli Ericssonilla. Mikäli työhistoriaa on yli 20 vuotta, vakuutusturva voi jatkua vuoden ajan.

Yli 58-vuotiaille tarjotaan 65 prosentin suuruista eläkettä ja 60 vuotta täyttäneille 70 prosentin.

Irtisanomiset käynnistyvät kesäkuussa. Työpaikkansa jättäville on luvassa neuvontaa ja tukea työllistymiseen. Ericsson on järjestänyt lähelle tehdasta tilat, joissa irtisanotut saavat koulutusta ja heillä on mahdollisuus käyttää tietokoneita.

Irtisanottujen keski-ikä on noin 40 ja työllisyystilanne Katrineholmissa on heikko. Siksi IF Metall pyrki neuvotteluissa hankkimaan erityisen paljon tukea koulutukseen.

- Saimme merkittävän suuruisen koulutuspotin, mutta sen summaa en saa kertoa. Se käytetään kursseihin, jotka lisäävät mahdollisuuksia työllistyä ja joita yhteiskunta ei maksa, Orre kertoo.