SAK (12.06.2015 - Heikki Jokinen) Työntekijöitä pidätettiin tai vangittiin ainakin 44 maassa heidän toimiessaan parempien työolojen puolesta. Viime vuonna tällaisia maita oli 35. Yhdessätoista maassa ay-aktiiveja murhattiin.
Luvut ilmenevät ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n vuosittaisesta raportista ay-oikeuksien toteutumisesta. Se selvitti 97 eri kriteerin perusteella tilannetta 141 eri maassa. Tilanne näyttää synkemmältä kuin viime vuoden raportissa.
Huonoimmat olot löytyvät Persianlahden maista. Niiden kafala-järjestelmä alistaa runsaslukuiset vierastyöläiset käytännössä työnantajansa mielivallan alle.
- Mutta huolestuttava kehityssuunta on se, että Euroopan työläiset ovat todistaneet selvää oikeuksiensa heikkenemistä kuluneen vuoden aikana hallitusten laajalle levinneiden säästötoimien alkaessa vaikuttaa, sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.
Kaikkiaan 73 maassa työläisiä erotettiin, heidän palkkojaan leikattiin tai heitä siirrettiin toisiin töihin heidän pyrkiessään neuvottelemaan paremmista työoloista, Burrow sanoo.
- Työnantajat käyttivät laittomia menettelyjä 84 maassa kieltäytyäkseen neuvotteluista edustavien ammattiliitojen kanssa tai viivyttääkseen niitä, Burrow sanoo.
Kymmenen huonointa maata työläisille ovat Egypti, Guatemala, Kiina, Kolumbia, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabia, Swazimaa, Valko-Venäjä sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat.
Suomi saa puhtaat paperit
Raportti jakaa maat viiteen eri luokkaan oikeuksien toteutumisen perusteella. Niidenkin alle jää vielä yhdeksän maata, joissa laillinen järjestelmä on rikkoutunut kokonaan. Näitä ovat esimerkiksi Libya, Somalia ja Syyria.
Maita, joissa ei ole mitään takeita oikeuksien toteutumisesta on 27, kuten Valko-Venäjä, Fidži ja Etelä-Korea. Laeissa saattaa olla joitakin oikeuksia, mutta niitä ei noudateta.
Toistuvia oikeuksien loukkauksia oli 26 maassa. Näitä olivat esimerkiksi Yhdysvallat, Meksiko ja Puola. Näissä maissa hallitus tai yritykset toimivat aktiivisesti työntekijöiden vaikutusvallan vähentämiseksi.
Säännöllisesti työntekijöiden oikeuksia loukattiin 36 maassa, kuten Israelissa, Taiwanilla ja Portugalissa.
Toistuvia oikeuksien loukkauksia ITUC:n raportti kirjaa 26 maassa. Mukana olivat muun muassa Irlanti, Japani ja Brasilia.
Parhaimpaan luokkaan eli niihin maihin, joissa loukkaukset ovat satunnaisia, selviytyi 16 maata. EU:n tai Pohjolan ulkopuolisista maista mukana olivat Uruguay sekä Montenegro.
Viisi maata sai käytännössä puhtaat paperit: Norja, Suomi, Alankomaat, Itävalta ja Uruguay.
The 2015 ITUC Global Rights Index (pdf)
Lue myös:
Ay-oikeudet vaarassa maailmalla (23.05.2014)