PAM (24.06.2015 - Heikki Jokinen) Kaupan alalla on totuttu ajattelemaan, että naiset ovat osapäivätyössä ja miehet tekevät täysiä päiviä. Tilanne on muuttumassa, kertovat tilastotiedot Ruotsista.
Kahdeksassa vuodessa osa-aikatyötä tekevien miesmyyjien osuus kaikista miesmyyjistä on noussut 34 prosentista 46 prosenttiin. Samana aikana osapäiväisten naismyyjien osuus on pysynyt vakaasti 71 prosentissa.
Kaikkiaan vuodesta 2006 vuoteen 2014 osa-aikaisten myyjien osuus nousi 60 prosentista 63 prosenttiin. Tämä nousu siis johtuu miesten osa-aikatyön lisääntymisestä.
Luvut ovat peräisin Ruotsin tilastokeskukselta, jolta Handels-ammattiliitto ne tilasi.
”Tämä on voimakas muutos ja ikävästi varoittava suunta. Normi, että työhön kaupassa kuuluu osa-aikatyö, tuntuu vahvistuneen ja vaikuttaa miehiinkin, jotka muutoin ovat perinteisesti työskennelleet kokoaikaisesti”, sanoo Handelsin pääekonomisti Stefan Carlén.
Hän arvelee syyksi erityisesti kahta eri tekijää. Toinen on Ruotsissa vuonna 2007 lakimuutoksella käyttöön otettu ”yleinen määräaikaistyösuhde”. Se sallii työnantajan palkata ihmisiä määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityistä perustetta.
Mikäli näitä määräaikaisuuksia kertyy viidessä vuodessa kahden vuoden verran, työ muuttuu vakituiseksi. Lakia on helppo kiertää ja se on johtanut määräaikaisten töiden kierteessä olevien lukumäärän kasvuun. Ruotsin nykyinen hallitus selvittää lain muuttamista, jota EU-komissiokin on vaatinut.
Suomen nykyisen Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa oleva tavoite määräaikaisen työn perustelutarpeen poistamisesta muistuttaa ruotsalaista käytäntöä.
”Yleinen määräaikaistyösuhde on tehnyt mahdolliseksi kaikkien epävarmimpien työsuhteiden lisääntymisen, tarvittaessa töihin tulevat ja lyhyet osa-aikaisuudet”, Carlén kertoo.
Toinen syy on Carlénin mukaan se, että kauppaketjut ovat viime aikoina leikanneet työvoimaansa muuttamalla sitä osa-aikaiseksi aiemman kokoaikaisuuden sijasta. Näin ovat tehneet muun muassa Coop, Mediamarkt, Stadium ja Akademibokhandeln.
Tällainen työaikojen höyläys osuu erityisesti aiemmin kokoaikaisina työskennelleisiin miehiin, Carlén sanoo.