Ahjo (25.06.2015 - Heikki Jokinen) Volvo avaa uuden tehtaan Etelä-Carolinan osavaltioon Yhdysvalloissa. Mittavan julkisen tuen vastineeksi se lupaa tuhansia työpaikkoja 15 vuodeksi. Ammattiliitot povaavat kovaa kamppailua järjestäytymisoikeudesta.
Tehdas perustetaan 2 000 asukkaan Ridgevilleen. Osavaltio lupasi kaikkiaan 187 miljoonaa euroa suoraa tukea, mittavia verohelpotuksia sekä rakentaa 50 kilometrin junaradan lähimpään satamaan. Nämä kattavat jo puolet 460 miljoonan euron investoinnista.
Avokätisen tuen saamiseksi Volvo lupasi 2 350 työpaikkaa vähintään 15 vuoden ajaksi. Elleivät työpaikat säily, tuki on maksettava takaisin.
Etelä-Carolina on erittäin tiukasti ammattiyhdistysliikettä vastustava osavaltio. Kuvernööri ja osavaltion poliitikot toimivat aktiivisesti järjestäytymistä vastaan. Se on yksi liittojen toimintamahdollisuuksia heikentävää Right to Work -lakia noudattavista osavaltiosta.
Kuvernööri Nikki Haley sanoo ylpeänä, että osavaltiolla on kansainvälinen maine, ettei se halua ammattiliittoja, koska niitä ei tarvita. Hän jopa palkkasi työvoimahallinnon johtajaksi liittojen murskaamiseen erikoistuneen juristin. Järjestäytymisaste Etelä-Carolinassa on 2,2 prosenttia.
- Pidän korkeita korkoja, eikä se ole muodin vuoksi, vaan siksi, että olemme potkineet liittoja joka päivä kun olen ollut täällä, kuvernööri sanoi huhtikuussa.
BMW:n Etelä-Carolinassa jo 20 vuotta toiminut tehdas on täysin järjestäytymätön. Siellä ei ole koskaan edes pidetty lakien takaamaa äänestystä liittoon liittymisestä.
International Association of Machinists joutui huhtikuussa luopumaan yrityksestään perustaa ammattiosasto Boeingin lentokonetehtaalle Etelä-Carolinassa. Se kertoi syyksi yhtiön ja poliitikkojen uhkaukset, häirinnän sekä väliintulon. Liiton kahta aktiivia uhkailtiin ampuma-aseilla.
United Auto Workers lupaa tehdä kaikkensa järjestäytymisoikeuden puolesta. Liiton puheenjohtaja Dennis Williams sanoo, että vain muutamassa osavaltiossa poliitikot ovat sekaantuneet yhtä aktiivisesti ammattiliittojen murskaamiseen.
Volvolla on omat eettiset säännöt, jotka tunnustavat oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen. Niistä voi olla apua, Williams sanoo.
- Mutta näimme mitä tapahtui Tennesseessä [Volkswagenin tehtaalla] kun johtavat poliitikot kielsivät työntekijöiltä heidän järjestäytymisoikeutensa. Nyt sitten näemme kuinka vahva Volvo todella on. Tästä tulee koe Volvolle.
Volvon omistaa kiinalainen Zhejiang Geely Holding Group.