Ahjo (03.09.2015 - Heikki Jokinen) Eräät yhtiöt ovat alkaneet häiritä ammattiliittoja ja yritysneuvostoja Yhdysvaltain mallin mukaan, sanoo Saksan IG Metall -liitto. Liitto ei kuitenkaan anna periksi.
WEA Services Ost -yhtiön yritysneuvoston puheenjohtaja Nils-Holger Böttger puolusti viime vuonna eri yhteyksissä yhtiön vuokratyöläisten etuja ja arvosteli työnantajan toimia. Yrityksen johto ei tästä pitänyt vaan päätti erottaa Böttgerin.
Liitto vei Böttgerin tapauksen työtuomioistuimeen ja voitti oikeudessa. Erottamiselle ei ollut perusteita.
Yritysneuvosto on työntekijöitä edustava vaaleilla valittu elin. Se on eräänlainen kollektiivinen luottamusmies, jolle laki antaa laajat yhteistoimintavaltuudet. WEA Services Ost on Saksan suurimman tuulivoimalaitoksia valmistavan Enerconin tytäryhtiö.
Enercon ei ole oikeuden päätöksenkään jälkeen luopunut ay-aktiivien häirinnästä. Sen Gusszentrum Ostfriesland -yhtiössä viisi aktiivia siirrettiin pilkkomaan metalliromua pihalle. Heistä kolme on yritysneuvoston jäseniä, jotka valittiin ammattiliiton ehdokkaina.
Miesten palkka pieneni eikä työ vastaa heidän osaamistaan. Lämmittelytilana on pihalla oleva kontti. IG Metallin paikallinen sihteeri Karin Wagner sanoo, että yhtiön tarkoitus oli eristää heidät työtovereistaan. Yrityksen johto on kehottanut muita olemaan puhumatta heidän kanssaan.
Viisi metallimiestä on valittanut kohtelustaan oikeuteen, mutta asian käsittely on vielä kesken. Liitto ja kollegat eivät jätä heitä yksin. Oikeuden kuulemistilaisuuteen saapui paikalle 70 alueen yritysneuvostojen jäsentä vakuuttamaan tukeaan.
IG Metallin johtoon kuuluva Irene Schulz sanoo, että liitto toimii aktiivisesti Enerconin pelottelutoimista huolimatta. Yhtiöön on perustettu jo 13 yritysneuvostoa ja äänestysprosentti niiden vaaleissa on yli 70.
Nämä ja eräät muutkin tapaukset ovat saaneet IG Metallin huolestumaan siitä, että liittojen murskaamispyrkimykset leviävät Yhdysvaltain tapaan Saksaankin.
Liiton tutkimussäätiö Otto Brenner Stiftung julkaisi viime vuonna selvityksen ay-toiminnan häirinnästä. Yhteistoiminnasta yrityksissä on tulossa uusi ristiriitojen kohde, selvitys arvioi. Osa työnantajista ei yhteistoimintaa hyväksy.
Yritykset käyttävät selvityksen mukaan entistä enemmän ay-toiminnan häirintään erikoistuneita asianajajia.
Irene Schulz korostaa kuitenkin, että IG Metall on valmis rakentavaan yhteistyöhön yritysten kanssa. Yhteistoiminta tuo parempia tuloksia.