SAK (17.09.2015 - Heikki Jokinen) Irakin parlamentti hyväksyi elokuussa työlain, joka takaa yksityisten alojen järjestäytymisvapauden. Julkisella sektorilla tätä ei kuitenkaan sallita.

Uusi laki on askel eteenpäin, sillä se noudattaa useita Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksia. Aiemmin kielletty oikeus lakkoon on kirjattu lakiin. Laki suojaa yksityisen ja osuustoiminnallisen alan järjestäytyneitä työntekijöitä työnantajan epäeettisiltä toimilta.

Laki sallii näiden alojen työehtosopimukset. Kielletyn lapsityön alaraja nousee 13 vuodesta 16:een. Syrjintä kaikkinaisin etnisin, uskonnollisin ja ikäperustein kielletään.

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n raportissa ay-oikeuksien toteutumisesta Irak luokiteltiin kesäkuussa heikoimpien maiden joukkoon. Siellä ei risaisen hallinnon vuoksi ollut takeita lakien toteutumisesta.

ITUC:lla ei ole irakilaista jäsenjärjestöä. Maailman ay-liike kuitenkin tuki Irakissa toimivia ammattiliittoja, jotka saivat osallistua lain valmisteluun.

- Ensimmäistä kertaa Irakissa liitot keskustelivat (hallituksen kanssa) työlakien muuttamisesta, sanoo GFITU-keskusjärjestön hallituksen jäsen Adnan AL Safar Yhdysvaltain ay-liikkeen Solidarity Centerille.

Ay-laki vasta tekeillä

Uudessa laissa on kuitenkin pahoja puutteita. Julkisen sektorin työntekijöillä ei edellenkään ole ay-oikeuksia.

Valtion ja kuntien työntekijöiden lisäksi heihin luetaan kaikki valtion omistamien yhtiöiden työntekijät: öljy- ja kaasuteollisuus, rautatiet, satamat, julkinen liikenne sekä viestintä.

Kullekin ammattialalle sallitaan Saddam Husseinin ajan perintönä vain yksi liitto ja keskusjärjestöjä hyväksytään vain yksi.

Syynä lain puutteisiin on se, että maan hallitus jakoi työläinsäädännön kahteen lakiin: työlakiin sekä ammattiyhdistyksiä koskevaan lakiin, kirjoittaa aiempi irakilainen ay-toimitsija Abdullah Muhsin brittiläisellä Stronger Unions -sivustolla.

Työlaki on nyt hyväksytty, ay-laki on vielä valmisteilla.