Ahjo (24.09.2015 - Heikki Jokinen) Mittava maanvyöry hautasi alleen Niangoun kaivoskylän elokuussa Shaanxin maakunnassa Kiinassa. Toistaiseksi 12 kuollutta on löytynyt, mutta kateissa on edelleen 53 ihmistä.

Shaanxin onnettomuudessa 1,6 miljoonan kuutiometrin mutavyöry pyyhki 15 työläisten asuinparakkia olemattomiin. Kaivos tuottaa vanadiinioksidia.

American Geophysical Unionin verkkosivuilla vyörymää arvioiva asiantuntija arvelee kokonaisen vuorenharjanteen romahtaneen. Syyksi hän olettaa sen, että kaivos on jättänyt rinteet suojaamatta. Pudotusrinteet ovat suuri vaara, sivuilla sanotaan.

Maanalaisissa kaivoksissa tapahtuvat onnettomuudet ovat yleensä räjähdyksiä tai veden tulvimista kaivokseen. Niangoun kaltaisissa avolouhoksissa taas tapahtuu maanvyörymiä.

Syynä on lähes poikkeuksetta laiminlyöty työturvallisuus ja voiton maksimointi työläisten hengen ja terveyden kustannuksella. Vain virallinen ammattiliitto on Kiinassa sallittu eikä se yleensä puutu lainkaan tällaisiin asioihin.

Kaivosonnettomuuksia sattuu yhä paljon Kiinassa, vaikka viralliset luvut ovat pudonneet huimasti. Vuonna 2005 maassa ilmoitettiin 5 986 kuolemantapausta kaivoksissa ja viime vuonna luku oli enää 978. Työturvallisuus lienee parantunut, mutta hallituksen antamia lukuja epäillään laajasti liian mataliksi.

Hongkongissa ilmestyvä China Labour Bulletin kertoo, että viikkoa ennen Shaanxin onnettomuutta kuusi kaivostyöläistä kuoli avolouhoksen luhistuessa Sisä-Mongoliassa.

Kaksi vuotta sitten 83 kultakaivoksen työläistä kuoli mutavyöryssä Tiibetissä. Yunnanin maanvyöryssä kuoli samana vuonna ainakin 46 paikallista asukasta, jotka syyttivät tapahtuneesta paikallista kaivosta.

American Geophysical Unionin blogi kertoo, että kohtalokkaat maanvyörymät ovat jokavuotisia Kiinaan kaivoksilla. Se huomauttaa, että muualla maailmassa maanvyörymät iskevät yleensä laittomiin kaivoksiin, Kiinassa taas pääosin laillisiin. Lisäksi Kiinan onnettomuuksiin liittyy yleensä kuolleiden suuri määrä.

Aluehallinto sopi hyvin nopeasti korvauksista Niangoun kyläläisille. Asukkaita siirretään muualle ja heille maksetaan 52 euron kuukausikorvaus hätärahastosta. Alueelle on luvattu myös rakentaa uusia taloja.

Kiinan viranomaiset ovat oppimassa, että nopea toiminta on yksi tapa estää levottomuudet sekä vaateet työsuojelusta ja ay-oikeuksista.