Ahjo (06.11.2015 – Heikki Jokinen) Työntekijöiden omistama tehdas voi toimia hyvin ja kannattaa. Hovmantorpissa toimiva Ljuders Nickelsilfverfabrik on siitä esimerkki. Tehdas sai lokakuussa ammattiliittojen ajatuspaja Katalysin tasa-arvopalkinnon.
Smoolantilainen tehdas aloitti vuonna 1876 jalostamalla paikallisen kaivoksen nikkeliä. Tehtaan omistava perhe myi sen vuonna 1980 työntekijölleen.
Yritys on erikoistunut lastuavaan työstöön sekä pieniin ja keskisuuriin sarjoihin. Tehtaalla tehdään myös koneiden kokoonpanoa. Suurin asiakas on Volvo Penta.
Työntekijöitä on nyt 15, joista 12 kuuluu tehtaan omistajiin. Muutaman kuukauden työskenneltyään työntekijät voivat ostaa omistusosuuden noin 4 200 eurolla.
He saavat kuitenkin yhtiöltä reilun sadan euron summan kuukaudessa osuutensa maksuun. Yhtiön hallituksessa istuvat toimitusjohtaja, kolme työntekijää sekä ulkopuolinen puheenjohtaja.
- Me toimimme kuten mitkä tahansa yritykset, sanoo toimitusjohtaja Hans Svensson Arbetet-lehdelle. Yrityksen on pärjättävä uskomattoman kilpailluilla markkinoilla. Omistaminen ja tehtaan päivittäinen johtaminen on pidettävä erillään.
- Ero muihin yrityksiin on erittäin avoin tiedotuksemme. Kaikki tietävät yrityksen tilanteen, Svensson sanoo. Kahvitauoilla kysymykset, tiedot ja ehdotukset pulppuavat vapaasti.
Tehdas toimii samoissa suhdanteissa kuin muutkin yritykset. Se on joutunut joskus irtisanomaan työntekijöitään, jopa omistajiaan.
Vuokratyöläisiä ei käytetä ja uudet työntekijät koulutetaan itse. Työläisillä on avain tehtaalle ja he voivat tehdä omia töitään siellä sunnuntaisin.
Kaikki työntekijät kuuluvat ammattiliitto IF Metalliin. Ammattiosaston puheenjohtaja Kent Grankvist sanoo, että työntekijöillä on tunne kuulumisesta yhtiöön.
- Kun työtä on tehtävä enemmän, ei se ole koskaan pulma.
Ammattiosaston rahastonhoitaja Roger Nordin ei muista yrityksen ja työntekijöiden välillä olleen pulmia. Ainoa hänen muistamansa neuvottelu käytiin henkilökohtaisen palkkauksen arvioinnista.
Toimitusjohtajan Hans Svenssonin palkka on kaksi kertaa tehtaan keskipalkka eli noin 6 400 euroa. Hän aloitti työläisenä tehtaalla vuonna 1971.
Maailman suurin työntekijöiden omistama yritys on teollisuudessa ja rahoituksessa toimiva Espanjan Baskimaan Mondragon. Se on maan kymmenenneksi suurin yhtymä ja sillä on 74 100 työntekijää 41 maassa.
Yhdysvaltain metallityöväen liitto USW on Mondragonin kanssa pyrkinyt luomaan työntekijöiden omistamia yrityksiä Yhdysvaltoihin.