Särmä (17.12.2015 - Heikki Jokinen) Intian teeplantaasit työllistävät 3,5 miljoonaa ihmistä ja maa on maailman toiseksi suurin teen tuottaja. Tee on rauhaa tuova juoma, mutta viljelmien työläiset elävät surkeissa oloissa. Työolojen järjestely on usein pysynyt samana Britannian siirtomaa-ajoilta asti.

Teeviljelmät ovat monesti kaukaisilla seuduilla vuoristoissa ja työntekijät ovat täysin riippuvaisia työnantajistaan. Yhtiöt vastaavat usein yhdyskunnan kaupoista, sähköstä, kouluista ja asunnoista.

Palkat ovat tiedon lähteestä riippuen 2,4 eurosta 3,5 euroon päivältä. Maailman hienoimpia teelaatuja tuottava Darjeeling on Länsi-Bengalissa, jossa palkat olivat pari vuotta sitten matalimmillaan euron ja 20 senttiä, tiedotti ammattiliitto UTWF. Ne nousivat viime vuonna hiukan laajan työtaistelun ansiosta.

Kaksi vuotta sitten osavaltion viranomaiset selvittivät, että alueen 276 teeviljelmästä 61 oli ilman puhdasta vettä, 107 sairaalaa ja 44 käymälöitä. Kaikki nämä olisi lain mukaan oltava. Työntekijöiden eläkemaksut jätti hoitamatta 41 viljelmää.

The Indian Express -lehti raportoi marraskuussa kymmenistä teeviljelmien työntekijöiden nälkäkuolemista. Palkka ei riitä edes ruokaan perheelle. Usein palkka on kuukausia myöhässä, mikä pahentaa hätää.

Paikallinen kansalaisjärjestö selvitti, että eräällä Jalpaigurin alueen teeviljelmällä 74 prosenttia lapsista oli aliravittuja. Osavaltion hallitus kiistää aliravitsemusken ja sanoo jatkuvien ennenaikaisten kuolemantapausten johtuvan sairauksista ja hoidon puutteesta.