Ahjo (17.12.2015 - Heikki Jokinen) Maailman suurimman telakkayhtiö Hyundai Heavy Industriesin työpaikoilla Etelä-Koreassa on viime vuoden keväästä kuollut työtapaturmassa keskimäärin yksi ihminen kuukaudessa.

Kuolemantapausten määrän kasvu viime vuosina liittyy alihankkijoiden kasvaneeseen käyttöön, ammattiliitot sanovat. Kaikki kuolleet työskentelivät alihankkijoille. Vielä vuosikymmenen alussa kuolemantapauksia sattui Hyundain telakoilla kahdesta neljään vuodessa.

- Alihankkijoiden työntekijöillä ei ole työsuojelua ja heidän on työskenneltävä enemmän lyhyemmässä ajassa vähemmällä opastuksella sekä koulutuksella, sanoo HHI-yhtiön alihankkijoiden työläisten liitto HISWU:n puheenjohtaja Chang-min Ha.

HISWU liitto kuuluu Korean metalliliitto KMWU:hun. Hyundain 50 000 telakkatyöläisestä neljä viidestä työskentelee alihankkijoille.

Hyundai ei tunnusta ammattiliittoa työläisten edustajaksi ja toimii aktiivisti liiton työn hankaloittamiseksi. Se saa alihankkijat erottamaan ay-aktiiveja sekä kirjaamaan heitä mustille listoille, jotka estävät työn saamisen koko alalta.

Liiton mukaan HHI kieltäytyy ottamasta vastuuta kuolleista työläisistä, koska he eivät olleet sen palkkalistoilla. Kuitenkin Hyundai vastaa työn järjestämisestä ja työnjohdosta.

Puheenjohtaja Ha sanoo, että HHI on säästänyt viidessä vuodessa 82 miljoonaa euroa työtapaturmavakuutuksista, koska kuolemantapaukset sattuivat alihankkijoiden työntekijöille.

- HHI käyttää hyväkseen porsaanreikää lainsäädännössä, mutta ei voi väistää moraalista vastuutaan. Vain Hyundai voi parantaa työoloja omilla telakoillaan, Ha sanoo.

Lisäksi työtapaturmia peitellään. Liitto arvioi, että voin 3,5 prosenttia niistä ilmoitetaan asianmukaisesti.

Eräs vuokratyöläinen sai syyskuussa 2012 sydänkohtauksen työpaikalla. Hänet kuljetettiin sairaalaan kuorma-autolla, ei telakan ambulanssilla. Mies kuoli matkalla.

- HHI on haluton kuljettamaan loukkaantuneita työläisiä ambulanssilla tai millään muulla tavoin, joilla onnettomuus voidaan yhdistää työpaikkaan. Siksi HHI vie heidät usein kuorma-autolla, moottoripyörällä tai henkilöautolla, Ha kertoo.

Liitto selvitti työtapaturmien todellista määrää seuraamalla paljonko ihmisiä tuotiin viikossa sairaalaan HHI:n telakoilta.

- Laskimme 40 - 80 tapausta viikossa, ja kyse on vain yhdestä alueen kymmenestä sairaalasta, Ha sanoo.

Liitto on vedonnut näkyvästi HHI:n yhtiön suurimpaan omistajaan Mong-joon Chungiin, mutta tuloksetta. Yhtiö ei vastaa liiton kysymyksiin työturvallisuudesta.