Metalliliitto (29.12.2015 - Heikki Jokinen) Ukrainan kaivostyöläisten ahdinko jatkuu. Palkkoja on maksamatta ja tuotanto supistuu. Kaivostyöläisten liitto vaatii valtiolta ripeitä toimia.

Joukukuun 10. päivänä kaivostyöläiset järjestivät mittavia mielenosoituksia ja lakkoja Ukrainassa. Volynin alueella kaikki kaivokset seisahtuivat tunniksi ja kaivostyöläiset miehittivät Kiovan ja Varsovan välisen valtatien raja-aseman pysäyttäen liikenteen.

Lvivissä sata kaivostyöläistä osoitti mieltään aluehallinnon talon edessä. Ukrainan hallinnossa olevassa Donetskin osassa työläiset vaativat paikallishallintoa tuloksetta tapaamiseen.

Riippumattoman kaivostyöläisten liiton puheenjohtaja Mikhailo Volynets sanoo, että hiilikaivosten työläisten palkkoja on maksamatta 27 miljoonan euron edestä.

Dimitrovin kaupungin hiilikaivosten työntekijätkin lakkoilivat vaatien 4,6 miljoonan euron palkkasaataviaan. Yritys ei ole suorittanut lupaamiaan maksuja myöskään kaupungille, eläkerahastolle eikä sosiaalikuluihin.

Paikallisen ammattiosaston puheenjohtaja Alexander Abramovin mukaan tuotanto on pudonnut kolmannekseen, eikä sitäkään ole kyetty kuljettamaan pois valtion tuen vähyyden vuoksi.

- Vähentynyt tuotanto johtaa matalampiin palkkoihin ja pienempään työntekijöiden määrään. Erotetut työntekijät ja heidän perheenjäsenensä eivät enää kykene takaamaan kunnollista elämää ja tulevaisuutta lapsilleen, Abramov sanoo.

- Kamppailemme kaivosten sulkemisten lopettamiseksi ja tukeaksemme kotimaista hiilikaivosteollisuutta Ukrainan energiaomavaraisuuden takaamiseksi.

Ukraina on menettänyt 85 hiilikaivoksen hallinnan maan itäosan separatisteille. Määrä on yli puolet maan hiilikaivoksista. Työt niissä ovat vähitellen palautuneet normaaliksi ja tuotanto lähenee jo ennen taisteluja ollutta tasoa.

Osa niiden hiilestä viedään Wall Street Journalin tietojen mukaan muualle Ukrainaan, koska maan oma tuotanto on vaikeuksissa.