Särmä (07.03.2013 - Heikki Jokinen) Tanskan suurin minkkitarhaaja Danpels suostui sopimukseen 3F-ammattiliiton kanssa pitkään hiertäneen kiistan jälkeen. Miljoona minkkiä vuodessa kasvattava Danpels on maan suurin tarhaaja.

3F vaati alan alipalkkauksen lopettamista ja tuottajia liittymään palkkasopimuksiin. Muutama tarhaaja liittyi, mutta Danpels kieltäytyi. Liiton pysyessä tiukkana Danpels suostui sopimukseen 11 päivän konfliktin jälkeen.

Muiden työntekijöiden solidaarisuus auttoi voitossa. Kööpenhaminassa huutokaupataan 60 prosenttia maailman turkiksista ja sesongin huutokaupat olivat lähestymässä. Kopenhagen Fur -huutokauppahuoneen työntekijät ilmoittivat, etteivät lajittelisi työriidan alaisilta tarhaajilta tulevia turkiksia.

Danpelsin omistaja kertoi 3F-liiton lehdelle, että palkkasopimus johtaa nahkojen hintojen nousuun. Tarhalla ei enää käsittellä turkiksia viikonloppuisin, koska silloin on maksettava palkanlisiä, hän sanoi.

"Jatkamme työtämme saadaksemme muut minkkitarhaajat allekirjoittamaan sopimuksen, jotta jäsenemme eivät enää olisi alipalkattuja", sanoo 3F liiton työehtoasiamies Vagn Henriksen liiton lehdelle. Alalla on paljon ulkomaista työvoimaa ja liitto on joutunut kamppailemaan muun muassa romanialaisten ja puolalaisten alipalkkaustapauksissa.

Turkistarhauksessa työskentelee 6 000 ihmistä Tanskassa. Maa on maailman suurin turkisten tuottaja 15 miljoonan nahan vuosituotannolla.