Ahjo (18.02.2016 - Heikki Jokinen) Sandvik Coromant perui irtisanomisvaroituksensa Gimon tehtailla Ruotsissa. Yhtiö päättikin noudattaa itse sopimaansa paikallista joustavaa työaikasopimusta, josta se aiemmin halusi eroon.

IF Metallin työpaikkaosaston puheenjohtaja Thomas Andersson on erittäin tyytyväinen uutiseen.

- Yhtiö on herättänyt henkiin mallin, jolta se juuri hiljan halusi ottaa hengen.

Ruotsissa työaikapankin käyttöä kutsutaan Sandvik-malliksi, koska yhtiö sopi sen käyttöönotosta liiton kanssa parikymmentä vuotta sitten. Jouston vuoksi yhtiö ei irtisanonut ketään edes finanssikriisin vaikeimpina aikoina kun tuotanto putosi peräti 60 prosenttia.

Terästeollisuuden turvasopimus on luotu Sandvik-mallin pohjalle. Se sallii työajan lyhentämisen ilman palkan alennusta. Tällöin käytetään työaikapankkia, johon kertyy vähintään 68 tuntia vuodessa.

Syksyllä Sandvik Coromant kuitenkin varoitti 150 työntekijän irtisanomisesta. Thomas Andersson sanoo, että yhtiö oli saanut uuden johdon, joka ei enää ollut kiinnostunut keskustelemaan työntekijöiden kanssa. Johto istui nyt Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa.

Sandvik Coromant halusikin nyt olla noudattamatta paikallista joustavaa työaikasopimusta ja tukeutua yksinomaan valtakunnallisen työehtosopimuksen sääntöihin.

Työaikapankissa on kuitenkin sisällä niin paljon tunteja, että sillä selvittäisiin kolme vuotta, Thomas Andersson sanoo. Ammattiosasto vastusti tiukasti linjan muutosta ja sai yhtiön neuvottelemaan.

Tulokseksi tuli irtisanomisten peruminen Gimon tehtaalla. Muissa yhtiön yksiköissä neuvottelut ovat kesken.

Gimossa tuotannossa työskentelee 1 100 ihmistä ja 80 työpaikan osalta sovittiin eri toimista irtisanomisten sijasta.

Yhtiö tarjoaa työntekijöille vapaata täydellä palkalla. Kulut otetaan työaikapankista.

Kaikille 59 vuotta täyttäneille tarjotaan osa-aikaeläkettä. Puolet työajastaan leikkaavat saavat lähes entisen palkkansa. Puolet siitä tulee työajasta, lisäksi 46 prosenttia puoliaikaisen työn palkasta sekä teräs- ja metalliteollisuuden työehtosopimuksessa sovittu eläkelisä.

Joillekin työntekijöille tarjotaan lisäksi erorahaa.

- Kuinka moni sitä hakee on vaikea sanoa. Tärkeintä on ettei ketään pakoteta jättämään työtään. Jos haluaa lopettaa, on sen oltava vapaaehtoista, Thomas Andersson sanoo.

Tehtaan ammattiosasto toivoo, että se voi sovitun ratkaisun jälkeen olla rauhallisin mielin ja katsoa miten työt sujuvat kun sopimus alkaa toimia.