SAK (14.03.2016 - Heikki Jokinen) Alabaman osavaltio sääti lain, joka kieltää Birminhamin kaupunkia nostamasta vähimmäispalkkaa yli liittovaltion vähimmäispalkan.

Alabama on yksi Yhdysvaltain viidestä osavaltiosta, joka ei ole säätänyt lainkaan vähimmäispalkkaa. Se noudattaa liittovaltion määräämää 6,63 euron vähimmäistuntipalkkaa.

Koska liittovaltion vähimmäispalkkaa ei ole saatu nostetuksi vuodesta 2009, kamppailu on siirtynyt osavaltioihin, kaupunkeihin ja piirikuntiin. Alabaman isoin kaupunki Birmingham päätti korottaa sen vähitellen 9,24 euroon tunnilta vuonna 2017.

Vuodesta 2012 ainakin 31 kaupunkia ja piirikuntaa on määrännyt oman vähimmäispalkan, New York Times laskee. Sen mukaan 29 osavaltiossa ja pääkaupunki Washingtonissa vähimmäispalkka ylittää liittovaltion tason.

Monessa osavaltiossa on kaupunkeja, jotka ovat köyhempiä kuin muu osavaltio ja joissa asukkaista on enemmän mustia kuin muualla. Alabamassa valtaa pitävät valkoiset republikaanit ja demokraattien hallitsemassa Birminhamissa mustia on lähes kolme neljännestä asukkaista.

Alabaman tapaus ei ole ensimmäinen, jossa osavaltio kieltää kaupunkien omat vähimmäispalkat. The Guardian -lehden mukaan vastaavia lakeja on säädetty ainakin Oklaholmassa ja Arizonassa.

New York Times kertoo, että kahdeksan republikaanien johtamaa osavaltiota on kieltänyt lailla kaupunkien alueellisesti määräämät työntekijöiden palkalliset sairauslomat.

Ammattiliittojen keskusjärjestö AFL-CIO:n puheenjohtaja Richard Trumka sanoo Alabaman lakia ”aivan hirveäksi”. Alabaman AFL-CIO:n puheenjohtaja Bren Riley sanoo, että laki on vain poliittinen temppu, joka vahingoittaa miljoonia työtätekeviä.

Vähimmäispalkkaa ajavan The National Employment Law Projectin johtaja Christine Owens sanoo, että Alabaman päätös ajaa yhtä useamman köyhyyteen.

Hän muistuttaa, että koko Alabamassa 19 prosenttia asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella, mutta Birminghamissa luku on 31 prosenttia.