AYUM (07.12.2014 - Heikki Jokinen) Saksan katolinen kirkko sai erottaa työntekijän, joka meni toista kertaa naimisiin, päätti maan perustuslakituomioistuin marraskuun 2014 lopulla. Oikeus perusteli päätöstään kirkon itsemääräämisoikeudella.
Düsseldorfilaisen katolisen sairaalan ylilääkäri ja syöpäspesialisti erosi vaimostaan ja meni uudelleen naimisiin. Työnantaja erotti lääkärin vedoten katolisen kirkon arvoihin, jotka kieltävät avioeron.
Liittotasavallan työtuomioistuin päätti vuonna 2011, että erottaminen oli sosiaalisesti epäoikeudenmukainen. Se korosti myös lääkärin perustuslaillista oikeutta solmia siviiliavioliitto.
Kirkko piti tätä päätöstä omien oikeuksiensa loukkauksena.
Perustuslakituomioistuin pyörsi sekä työtuomioistuimen että muut aikaisemmat päätökset. Se totesi ylilääkärin osoittaneen ”epälojaalisuutta” työnantajalleen .
Ammattiliittojen keskusjärjestö DGB:n oikeusosasto muistuttaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vastaavissa uskonnollisen yhteisön ja työlakien ristiriitatilanteissa korostanut kaikkien sosiaalisten seikkojen huomioimista.
Kirkkojen työntekijöitä edustava Verdi-ammattiliitto sanoo, että tuomio ei ole tästä ajasta.
Caritas eli katolinen terveys- ja sosiaalihuolto sekä diakoniatyö on lähes sataprosenttisesti julkisesti rahoitettua, liitto muistuttaa. Caritaksella on satoja tuhansia työntekijöitä.
- Katolisen työnantajan ei tule tervehtiä päätöstä siten, että se alkaa asettaa työoikeudellisia sanktioita uudelleen naimisiin menneille tai saman sukupuolen liitoissa eläville. Verdi ei yksinkertaisesti hyväksy sitä eikä näe saksalaisen yhteiskunnankaan sille oikeutusta löytävän, sanoo liiton kirkollisen alan edustaja Berno Schuckart-Witsch.
Kölnin kardinaali Rainer Maria Woelki tervehti päätöstä ilolla sanoen sen tuovan kirkolle oikeudellista turvaa.
- Käytämme tätä perustuslaillisesti suotua vapauttamme jatkossakin vastuullisesti, kardinaali vakuutti Saksan katolisen kirkon tiedotteessa.