Ahjo (07.04.2016 - Heikki Jokinen) IF Metall syyttää työnantajien vaikeuttavan paikallisten palkkausjärjestelmien luomista Ruotsissa.

Ruotsin metalliliitto IF Metallin pääsopimus Teknikavtalet edellyttää paikallisten osapuolten sopivan yrityksen palkkausjärjestelmästä.

Se rakentuu kuukausipalkalle, jota voidaan täydentää lisin ja muuttuvin palkan osin, työehtosopimus sanoo. Järjestely on samankaltainen kuin esimerkiksi Metalliliiton teknologiateollisuuden työehtosopimuksen henkilökohtainen palkanosuus.

Vaikka työehtosopimus edellyttää palkkausjärjestelmän paikallista kehittämistä, noin puolet Ruotsin teknologiateollisuuden sopimukseen kuuluvista työskentelee työpaikoilla, joilla sitä ei ole.

Lisiin perustuvat paikalliset palkkausjärjestelmät ovat ruotsalaisten kokemuksen mukaan pienentäneet erityisesti naisten ja miesten välisten palkkojen eroa.

Dagens Arbete -lehti raportoi ljungbyläisestä Enertech-yhtiöstä, jossa kahdeksan vuotta toiminut palkkausjärjestelmä on onnistunut. Työtehtävät arvioitiin, koulutuksesta ja moniosaamisesta alettiin maksaa enemmän. Työkiertoa rohkaistiin.

Naisten ja miesten palkkaero on kutistunut tänä aikana yhtiössä 2,8 prosenttiin. Se on puolet aiemmasta. Yhtiön 115 tuotannossa työskentelevän ihmisen keskipalkka on 2 904 euroa kuussa.

Liitto haluaa, että paikallisia työehtosopimuksen määrittelemiä palkkausjärjestelmiä olisi enemmän. Yhdessä sovitut palkkausperusteet vähentävät mielivaltaisuutta palkoissa, se korostaa.

Siksi liitto vaatii nyt käynnissä olevissa tes-neuvotteluissa, että alimmat palkankorotukset määräävä yksilötakuu eli individgaranti on korkeampi yrityksissä, joissa ei ole sovittua palkkausjärjestelmää.

- Tiedämme, että työnantajaliitto neuvoo yrityksiä olemaan tekemättä paikallisia palkkausjärjestelmiä, vaikka meillä on siitä kirjaus sopimuksessa, sanoo IF Metallin neuvotteluyksikön päällikkö Tomas With.

- Ne pelkäävät palkkaliukumia, With sanoo.

Kalixissa sijaitseva Part-yhtiö ei suostunut ammattiosaston vaateista huolimatta neuvotteluihin osaamisperusteisesta palkkausjärjestelmästä. Osaston puheenjohtaja Peter Isaksson ei lannistunut, vaan alkoi selvittää työntekijöiden palkkoja ja osaamista.

Isakssonin puhuessa erään työntekijän kanssa yhtiön toimitusjohtaja riensi paikalle ja antoi hänelle jälleen uuden varoituksen työnteon häirinnästä.

- Kehitys menee väärään suuntaan. Liiton ei pidä vain seisoa myssy kädessä kun työnantaja haluaa heikentää työehtoja, Isaksson sanoo.