Särmä (22.12.2016 - Heikki Jokinen) Ruotsin puuliitto GS päätti valtuustossaan marraskuussa, että liiton varoista ei enää makseta lasillistakaan alkoholia. Asiaa ajanut Leopoldo Merino on päätökseen tyytyväinen.

- Emme voi ostaa alkoholia jäsenten rahoilla. Tämä on periaatekysymys, GS:n osasto 10:n rahastonhoitaja Merino sanoo.

Päätös ei kiellä alkoholin juomista liiton tilaisuuksissa, se on vain tästä alkaen maksettava itse. Linja pätee kaikilla liiton toiminnan tasoilla ja kaikissa tilaisuuksissa niin koti- kuin ulkomaillakin.

- Sen sijaan, että meillä on säännöt, joissa on tulkinnanvaraa, ajattelimme että on aivan yhtä hyvä asettaa ehdoton raja - meidän ei pidä tarjota alkoholia jäsenten rahoilla, sanoo GS-liiton puheenjohtaja Per-Olof Sjöö.

Ammattiliittojen toilailut alkoholin kanssa ovat tahranneet liittojen mainetta Ruotsissa. Kommunal-liitosta erosi tänä vuonna jopa 14 000 jäsentä kun sen toistuvat ja mittavat alkoholi- ja edustuslaskut kävivät ilmi. Liiton toimiston ja johdon joulujuhlassa pelkkä alkoholi maksoi yli 11 000 euroa.

Liiton puheenjohtaja joutui jättämään paikkansa ja Kommunal lopetti kaiken alkoholitarjoilun tilaisuuksissaan.

Vastaavan päätöksen on tehnyt muun muassa ay-liikeen solidaarisuusjärjestö Union to Union. Se ei enää käytä kehitysyhteistyörahoja alkoholiin Ruotsissa eikä muualla.