Metalliliitto (19.12.2019 - Heikki Jokinen) Vuosia jatkunut kamppailu oikeudesta ammatilliseen järjestäytymiseen Volkswagenin Chattanoogan tehtaalla Yhdysvalloissa jatkuu ja saa uusia piirteitä.
Kun Volkswagen vuonna 2011 avasi autotehtaan Yhdysvaltain Chattanoogassa, se ilmoitti suhtautuvansa puolueettomasti ammattiliiton perustamiseen.
Tämä on epätavallista Yhdysvalloissa, jossa jopa suomalaiset yhtiöt käyttävät konsulttitoimistoja ammattiliittojen toiminnan estämiseen ja hankaloittamiseen.
United Auto Workers -liitto sopi Volkswagenin kanssa, että tehtaalle voidaan työntekijöiden niin halutessa perustaa ammattiosasto ja yritysneuvosto. Tennesseen osavaltion republikaanijohto ja ay-vastaiset voimat kautta maan aloittivat rajun kampanjan tätä vastaan.
Siitä on raportoitu Ahjossa maaliskuussa 2014. Raju kampanja ja uhkailu työpaikkojen menettämisellä sai pienen enemmistön tehtaan työläisistä äänestämään oman vaikutusvaltansa parantamista vastaan.
UAW-liitto perusti tehtaalle ammattiosaston. Vuoden 2015 joulukuussa ammattikoulutettujen työntekijöiden iso enemmistö antoi UAW:lle oikeuden neuvotella työehdoistaan.
Ammatillista järjestäytymistä valvova viranomainen NLRB määräsi yhtiön neuvottelemaan näiden työntekijöiden työehdoista. Yhtiö ei suostunut vaan vei asian liittovaltion oikeuteen. Sen mielestä vain kaikkia työntekijöitä edustavan ammattiliiton kanssa voi neuvotella, ei yhtä ammattiryhmää.
New York Timesin mukaan yhtiön kääntyminen järjestäytymiseen puolueettomasti suhtautuvasta sitä vastustavaksi johtuu yhtiön johdossa tapahtuneista muutoksista päästöskandaalin jälkeen.
Nyt UAW sanoo, että sen jäseninä on 55 prosenttia tehtaan työläisistä ja se vaatii uutta äänestystä edustusoikeudestaan. Yhdysvaltain lain mukaan liiton on saatava yli puolet työntekijöiden äänistä, jotta se saa edustusoikeuden.
Lisäksi tehtaalla toimii ammattiliittoja vastustava järjestö ACE. Se haluaa edustaa työntekijöitä "ilman liittojen pomoja". Se ei julkista tietoa rahoittajistaan.
Kamppailun seuraava vaihe nähdään kun republikaanit vaalivoittonsa jälkeen pääsevät määräämään työministeriössä ja NLRB:ssä. Silloin nekin saattavat alkaa toimia ammatillista järjestytymistä vastaan.