SAK (24.11.2014 - Heikki Jokinen) Huhtamäki-konserni on uudistanut ohjeitaan ay-toiminnasta Yhdysvaltain tehtaillaan. Maan ay-liike on syyttänyt yhtiötä työehtojen polkemisesta ja ay-toiminnan hankaloittamisesta.

Yhdysvaltain ammattiliittojen keskusjärjestö AFL-CIO ja United Steelworkers USW -liitto julkaisivat keväällä raportin, jossa arvosteltiin Huhtamäen ay-vastaista toimintaa.

Raportti herätti laajaa huomiota. Bahian kaupungissa Brasiliassa Huhtamäen tehtaassa työläiset tukivat yhdysvaltalaisia työtovereitaan kolmen tunnin työnseisauksella ja mielenosoituksella.

USW-liitto vei Huhtamäen ay-kielteisen linjan maan työviranomaisten käsittelyyn. Liitto valitti yhtiön kieltäytyvän neuvotteluista ja poistavan ammattiliittojen materiaalin työntekijöiden taukotiloista. Tätä se piti lakien vastaisena.

Tässä tilanteessa Huhtamäki taipui sopimaan, että se viestii sähköpostilla kaikille työntekijöilleen englanniksi ja espanjaksi heidän ay-oikeuksistaan. Sama viesti on pidettävä 60 päivää tehtaiden ilmoitustauluilla.

Yhtiön viestissä kerrotaan, että liittovaltion lain mukaan työntekijöillä on oikeus muodostaa ammattiliitto ja liittyä siihen sekä valita edustajansa neuvottelemaan työehdoista työnantajan kanssa.

Samoin työntekijöillä on tiedotteen mukaan oikeus olla liittymättä tähän toimintaan.

Huhtamäki peruuttaa samalla aiemmat ohjeensa kaiken yhtiön tiloihin jätetyn kirjallisuuden ja muun aineiston poistamisesta. Uusi ohje sanoo, että tällainen materiaali saatetaan poistaa tavanomaisen huollon yhteydessä jotta estetään sotku, roskaantuminen ja turvallisuutta vaarantavat tilanteet.

Huhtamäkeä arvostellaan Yhdysvalloissa (26.05.2014)