PAM (12.01.2016 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän miljardööri Donald Trumpin omistaman Trump Las Vegas -hotellin työntekijät järjestäytyivät hotelli- ja ravintolatyöntekijöiden Culinary Union -liittoon. Hotelli ei suostu tunnustamaan liittoa työntekijöiden edustajaksi.

Enemmistö työntekijöistä äänesti joulukuussa sen puolesta, että ammattiliitto saa edustaa heitä työehdoista sopimisessa. Yhdysvaltain laki edellyttää tällaista äänestystä, jota työministeriö valvoo.

Äänestys järjestettiin yhdeksän viikkoa sen jälkeen kun Trumpin Toronton hotellin työntekijät järjestäytyivät ja viikko sen jälkeen kun Torontossa saatiin sopimus työehdoista.

Trump Las Vegasin johto ei niellyt työntekijöidensä järjestäytymistä vaan teki välittömästi työviranomaisille valituksen äänestyksestä. Liittovaltion lain mukaan yhtiön olisi kuitenkin nyt neuvoteltava liiton kanssa.

Culinary Union on tehnyt viime vuosina useita valituksia kun hotelli on syrjinyt ay-aktiiveja. Liitto voitti tapauksen, jossa Trump-hotelli erotti viisi työntekijää heidän pidettyään liiton merkkiä ja hankkiessaan jäseniä liittoon. Työntekijät otettiin takaisin töihin ja saamatta jäänyt palkka maksettiin.

Hotelli joutui lopettamaan joitakin käyttämiään painostuskeinoja liiton valitettua viranomaisille niistäkin. Ne olivat rajoittaneet lain takaamaa ilmaisunvapautta.

Konsultit pelottelivat työntekijöitä

Kun järjestäytyminen Las Vegasissa alkoi edetä, hotelli hankki Think Progress -lehden mukaan avukseen ay-toiminnan murskaamiseen erikoistuneen Cruz & Associates -konsulttiyhtiön. Suomalaisyhtiö Huhtamäki maksoi samalle yhtiölle hiljan liki 400 000 euroa ammattiliiton häirinnästä tehtaallaan Kaliforniassa.

Konsulttien keinot olivat samankaltaisia kuin Huhtamäen tehtaillakin. He puhuivat järjestäytymisen haitoista työntekijöiden kanssa yksittäin ja työnantaja velvoitti heidät osallistumaan konsulttien tilaisuuksiin työaikanaan.

”He kertoivat meille, että liitto haluaa vain rahamme, että liittoa tukemalla menetämme työpaikkamme, että yhtiö kirjaa nimemme mustalle listalle emmekä saa työpaikkaa muista Las Vegasin hotelleista. He käskivät meitä ajattelemaan miten lapsillemme käy jos jäämme työttömiksi. Kaikki olivat peloissaan”, sanoo hotellin työntekijä Marisela Olvera.

Hänelle suurin syy järjestäytymiseen oli työterveydenhuollon saaminen. Kolme Olveran työtoveria sairastaa syöpää eikä heillä ole rahaa hoitoon.

Las Vegasin järjestäytyneissä hotelleissa tuntipalkka on liki kolme euroa enemmän ja niissä on työantajan maksama sairausvakuutus.

Trump-hotellin työntekijöistä 80 prosenttia on siirtolaisia ja yli puolet naisia. Nyt he valmistautuvat neuvottelemaan työehdoistaan yrityksen kanssa, jonka johdossa on naisia ja siirtolaisia loukkaavista lausunnoistaan tunnettu miljardööri.