Tekijä (17.04.2019 - Heikki Jokinen) Ruotsin teollisuuden ammattiliitto IF Metallin liittokokous asetti vuonna 1995 työehtosopimusneuvotteluissa etusijalle jäsenten työajan lyhentämisen.

Saman vuoden neuvotteluissa saatiinkin 12 minuutin työajan lyhennys viikossa. Se vastasi yhtä työpäivää vähemmän koko sopimuskaudella.

- Muistan kuinka pettyneitä monet olivat, 12 minuuttia tuntui niin mitättömältä, sanoo IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä.

Mutta vuosien mittaan keskeisissä sopimuksissa on edistytty askel kerrallaan. Vuonna 2017 liitto saavutti 115 000 jäsenen teknologiateollisuuden sopimuksessa tavoitteensa sadan tunnin vuosityöajan lyhennyksestä.

Pienen ja keskisuuren teollisuuden Svemek-sopimuksessa on samoin jo päästy sadan tunnin tavoitteeseen.

Säikkälä sanoo, että tänä vuonna sadan tunnin lyhennys saavutetaan teräs- ja metallisopimuksessa sekä moottorialalla. Tällöin 70 prosenttia liiton työssä olevista jäsenistä on saanut työehtosopimuksissa sadan vuosityötunnin lyhennyksen.

Liitto etenee monilla eri tavoilla. Yksi on aikapankki, johon kertyy joka viikko aikaa. Sen voi ottaa vapaana varsinaisen loma-ajan lisäksi. Teknologiateollisuuden sopimuksessa tätä aikaa kertyy kahdeksan päivää vuodessa.

Toinen tapa on tukea lisäeläkkeellä 60 vuotta täyttäneiden jäsenten siirtymistä osa-aikaeläkkeelle.

Tavoite on kaikissa sopimuksissa sama, mutta sitä lähestytään joustavasti. Työajan lyhentämisen tapa vaihtelee sopimuksittain, osin työpaikoittainkin.

- Mutta ei se tähän lopu. Liiton tavoite on jatkaa työajan lyhentämistä, erityisesti lisäämällä osa-aikaeläkkeiden mahdollisuutta, Säikkälä sanoo.

Työajan lyhentäminen on ammattiliittojen ikiaikainen tavoite. Siinä on vuosisadassa edistytty huimasti, mutta nyt monessa maassa vallitsee oikeiston vaalimenestyksen myötä vahva poliittinen paine pidentää työaikaa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoo haluavansa eroon "typeristä säännöistä", jotka estävät halukkaita tekemästä työtä. Hän ajoi läpi lain, joka velvoittaa tekemään työantajan määräämät 250 tuntia ylityötä vuodessa.

Lisäksi työnantaja voi sopia erikseen kunkin työntekijän kanssa 150 tunnin lisäylitöistä vuodessa. Korvauksen laskemisen voi lykätä jopa kolmen vuoden päähän.

Itävallassa nostettiin viime vuonna mahdollinen viikoittainen työaika 60 tuntiin viikossa. Täällä kotona Sipilän hallituksen ideologian keskeisiä tavoitteita oli työajan pidennys, jonka se runnoi voimalla läpi.