Tekijä (16.10.2019 - Heikki Jokinen) Suomenkin media tulvii uutisia brexitistä eli Britannian erosta Euroopan unionista, mutta hyvin vähän siitä, miten maan ammattiliitot näkevät asian. Niillä on kuitenkin omat, palkansaajien puolustamiseen perustuvat kantansa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö TUC selvitti, että kansanäänestyksessä enemmistö työssä käyvistä briteistä äänesti unionissa pysymisen puolesta. Järjestäytyneistä työntekijöistä näin teki kuusi kymmenestä.

Kongressissaan vuonna 2017 TUC kirjasi kolme asiaa, jotka erosopimuksen on katettava. Se edellytti työntekijöiden oikeuksien säilyttämistä ja pysymistä vähintään EU-tasolla, tullittoman ja esteettömän kaupankäynnin takaamista sekä Gibraltarin ja Pohjois-Irlannin kaupan ja elinkeinojen suojaamista uusia rajoja luomatta.

Liitot ajoivat sopimusta, jota ne kutsuivat Norja+ -malliksi. Maa jättäisi unionin, mutta jatkaisi yhteismarkkinoilla ja tulliliitossa.

Se muistuttaa tapaa, jolla Grönlanti erosi silloisesta EY:stä vuonna 1985. Tämä gröxit on EU:n omista julkaisuista ja mediassa useimmiten autuaasti unohdettu. Sopimus takasi grönlantilaisille monia etuja ja suojelee heidän elintärkeää kalastustaan.

Asiat eivät Britanniassa edenneet ay-liikkeen toivomalla tavalla. Sopimuksettoman eron mahdollisuus kauhistuttaa ay-liikettä. Mikään sen tavoitteista ei toteutuisi.

"Tälle kovan oikeiston hallitukselle brexitissä ei ole kyse vain Britannian suhteista EU:iin. Se on poliittinen hanke, jolla Britanniaa muovataan pidemmälle matalien verojen, vähäisten oikeuksien sekä vapaiden markkinoiden malliin - kaiken sen vahingon myötä, jota tiedämme sen tarkoittavan työssä käyville, yhteisöillemme ja julkisille palveluille", analysoi TUC syyskuussa. "Ja portti tähän tuhoisaan haaveeseen on sopimukseton brexit."

Ammattiliitot pelkäävät erityisesti niitä kauppasopimuksia, joita maa tekisi ilman EU-sopimusta. Presidentti Trumpin ja pääministeri Johnsonin sopimus tuskin vastaisi ay-liikkeen periaatteita työntekijöiden oikeuksien vahvistamisesta ja julkisten palvelujen suojelemisesta.

Teollisuusliitto Unite kertoo autojen tuotannon pudonneen vuodessa jo viidenneksellä ja sopimukseton ero kiihdyttäisi tahtia. Se ja muut liitot kampanjoivat vankasti sopimuksen puolesta. Uusi kansanäänestyskin kävisi liitoille.

Irlannin keskusjärjestö ICTU sanoo, että sopimukseton ero olisi katastrofi Irlannille ja Pohjois-Irlannille.