SJL (03.05.2021 - Heikki Jokinen) Kansalaisyhteiskunnan, median ja sananvapauden ahdistaminen on kiristynyt entisestään Venäjällä viime viikkoina. Huhtikuun 21. päivänä pidettyjen, Aleksei Navalnyin vapauttamista vaatineiden mielenosoitusten jälkeen poliisi ja turvallisuusviranomaiset ovat kohdistaneet kattavasti toimia journalisteja ja mediaa vastaan.

Poliisi kuulusteli tai pidätti useita riippumattomien medioiden journalisteja syyttäen heitä valvontakameroiden kuvien perusteella lain rikkomisesta työssään mielenosoituksissa, kertoo riippumaton journalistiliitto JMWU. Samaan haaviin joutuneen, hallitukselle uskollisen Komsomolskaja Pravdan toimittajan kohdalla poliisi kyllä totesi erehtyneensä.

Yksi tuomituista toimi suomalaiselle medialle. Sergei Stepanov raportoi Tambovissa mielenosoituksesta suomalaiselle IRR-TV:lle. Se on suomalainen järjestö, joka omistautuu uskonnolliselle lähetystyölle Venäjällä sekä omistaa Alfa TV-kanavan. Stepanov tuomittiin pidätettäväksi 30 päiväksi.

Opiskelijalehti Doxan neljää toimittajaa syytetään alaikäisten houkuttelemisesta laittomaan mielenosoitukseen. Paljon huomiota herättäneen jutun käsittelyn ajan he ovat kotiarestissa tiukoin ehdoin.

Verkkolehti Meduzaan osui raju isku: viranomaiset julistivat sen 23 huhtikuuta “ulkomaiseksi agentiksi”. Se merkinnee julkaisun loppumista, koska venäläiset yritykset eivät enää uskalla ilmoittaa siinä ja lehden laaja journalistijoukko Venäjällä joutuisi vaikeuksiin. Toimituksen palkkoja leikattiin jo hätäapuna 30 – 50 prosentilla ja toimituksen tilat irtisanottiin.

Journalistisesti korkeatasoista Meduzaa julkaisee Latviassa englanniksi ja venäjäksi joukko moskovalaisesta lenta.ru -verkkolehdestä vuonna 2014 eronneita journalisteja. Eron syy oli julkaisun kaappaaminen Kremlille uskolliseen johtoon.

Meduza vei agenttipäätöksen oikeuteen ja alkoi liittää venäjänkielisiin juttuihinsa – tyylikkäästi comic sans -fontilla – viranomaisten vaatiman maininnan siitä, että lehti on ulkomainen agentti. Se ei kuitenkaan usko, että päätös peruttaisiin vallanpitäjiä tottelevassa oikeusistuimessa.

Journalismi tulkitaan nyt politiikaksi

Venäjän lain mukaan julkaisu voidaan julistaa ulkomaiseksi agentiksi, mikäli se saa rahaa ulkomailta ja osallistuu poliittiseen toimintaan. Nyt lain tulkinta näyttää muuttuneen: journalismi on politiikkaa, mikäli se ei ole vallanpitäjien kontrollissa.

Maan harvalukuisen riippumattoman median edustajat eivät usko tapauksen jäävän viimeiseksi. “Tämä on poliittinen päätös, jonka tarkoitus on rajoittaa median työtä”, sanoo riippumattoman Dožd-tv-kanavan päätoimittaja Tihon Dzadko Meduzassa.

Hän näkee sananvapauden nykyisessä rajoittamisessa loogisen jatkumon. “Ensin hyökätään niitä kohtaan, jotka ovat jollakin lailla aktiivisia, ja sitten niitä kohtaan, jotka kertovat tästä aktiivisuudesta.”

IStories-verkkolehden päätoimittaja Roman Anin huomauttaa Meduzassa, että laki ulkomaisista agenteista on laadittu niin täyteen yksityiskohtia ja raportointivelvollisuuksia, että sitä on mahdoton noudattaa.

“Miksi hyökkäys tapahtui juuri nyt”, Anin kysyy. Hän uskoo median ahdistamisen syyksi sen, että kansalaiset eivät luota valtiollistettuun mediaan. Siksi riippumaton media on nyt suuressa vaarassa.

Huhtikuussa korruptiota vuosia tutkinut Anin itse joutui turvallisuusviranomaisten seitsemän tunnin kotietsintään. Lehden toimituskin tutkittiin. Syynä on virallisesti hänen vuonna 2016 Novaja Gazetaan kirjoittamansa artikkeli valtiollisen Rosneftin johtajan vaimon loistojahdista. Nyt juttua on alettu käsitellä uudelleen yksityisyyden loukkauksena.

Rammstein toi 2,5 vuotta vankeutta

Vappuaattona presidentti Putin allekirjoitti lain, joka tiukentaa yhä määräyksiä siitä, miten “ulkomainen agentti” on nimettävä viestien jatkolähetyksessä. Samoin laki määrää rangaistuksia mielenosoituksissa toimittajiksi tekeytyville. Näin journalistien työ voidaan katsoa laittomaksi, ellei heillä ole viranomaisten hyväksymää akkreditointia. Sitä eivät kaikki journalistit välttämättä saa.

Laki liittyy ketjuun muita lakeja, jotka määräävät erittäin yksityiskohtaisesti mediasta ja journalistin työdtä. Poliisin on halutessaan melko helppoa tulkita rikkeeksi jonkin vähäinen teko, joka voi käynnistää rangaistusten ketjun.

Teon ja rangaistuksen suhde on usein mielivaltainen. Huhtikuun 29. päivänä Navalnyin Arkangelin toimiston entinen vetäjä Andrei Borovikov tuomittiin 2,5 vuodeksi vankisiirtolaan, koska hän oli jakanut saksalaisen Rammstein-yhtyeen videon sosiaalisessa mediassa vuonna 2014. Tuomio tuli pornografian levittämisestä.

Journalistiliiton puheenjohtaja syyttää Sorosia

Venäjän sananvapaustilanteen saama kansainvälinen huomio ei huolestuta maan hallintoa myötäilevän journalistiliitto RUJ:n puheenjohtaja Vlamidir Solovjevia. Hän keskusteli huhtikuun lopulla Govorit Moskva -radioasemalla Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausindeksistä. Venäjä oli siinä sijalla 150, Suomi toisena.

Journalistinen yhteisö ei ota indeksiä vakavasti, Solovjev sanoi. Kriteerit ovat epäselvät ja subjektiiviset. “Tuollainen järjestö on todellakin olemassa. Siinä on useita ihmisiä, joilla on toimisto Pariisissa ja jotka saavat ilmeisesti rahaa Sorosin tahoilta.”

“Siksi kaikki vakavat journalistien järjestöt, erityisesti International Federation of Journalists, suhtautuvat tähän järjestöön tietyllä ironialla.” Sellainen indeksi eri merkitse mitään, Solovjev painottaa ja muistuttaa, että Ukrainassa journalisteja piestään, ei Venäjällä.

“Vaikka nämä ihanat ihmiset haluaisivatkin sijoittaa Venäjän jollekin toiselle sijalle [indeksissä], heidän ei olisi mahdollista tehdä sitä. Sillä se, joka maksaa, määrää sävelen.”

Toukokuun 3. päivä on YK:n yleiskokouksen 1993 julistama Kansainvälinen lehdistönvapauden päivä.