Tekijä (22.06.2022 - Heikki Jokinen) Saksan teollisuuden ammattiliitto IG Metall hakee terästeollisuuden neuvotteluissa 8,2 prosentin palkankorotusta vuoden sopimuksella. Vaateen taustalla ovat inflaation kiihtyminen sekä teollisuuden hyvä taloudellinen tilanne.

Kuluttajahinnat nousevat jyrkästi Saksassa. Maan tilastotoimiston mukaan toukokuun inflaatio oli 7,9 prosenttia. Eniten nousi energian hinta, mutta elintarvikkeetkin kallistuvat jyrkästi.

Samalla maan teräs- ja rautateollisuudella menee hyvin, IG Metalll sanoo. Vuonna 2020 alan liikevaihto oli 26,6 miljardia euroa, viime vuonna 36,1 miljardia euroa.

Palkkakustannukset ovat vain 10,9 prosenttia yhtiöiden liikevaihdosta. Siksi IG Metall linjaa, että nyt tarvitaan prosentteja palkkoihin.

- Jäsenemme huomaavat inflaation, kun he ajavat huomenna tankkaamaan bensa-asemalle, tiivisti maan luoteisosan neuvotteluvastaava Knut Giesler.

Työnantajat vastasivat tarjoamalla 2 100 euron kertakorvausta vuoden sopimuksella. Liitto pitää sitä liian matalana tarjouksena.

- Vuoden 2021 jälkipuolisko oli teräsyrityksille vastoin kaikkia odotuksia erinomainen. Tänäkin vuonna useimmat tekevät todella lihavia voittoja, eräät yritykset ovat jo nostaneet voitto-odotuksiaan, Giesler sanoo.

- Se ilahduttaa meitä, sillä viime vuosina terästeollisuus oli usein murheenkryyni. Nyt on toisin. Ja siitä on työntekijöidenkin saatava jotakin.

Liitto huomauttaa, että se toimi vastuullisesti koronapandemian aikana. Palkkoja nostettiin lähinnä kertakorvauksilla epävarman tilanteen vuoksi. Nyt on pysyvien korotusten aika.

Työrauhavelvoite loppui toukokuun lopussa ja jo kesäkuun ensimmäisenä päivänä IG Metall järjesti varoituslakkoja. Nämä lyhyet täsmälakot ovat liiton tapa vauhdittaa neuvotteluja.

IG Metallin sopimus on tärkeä suunnannäyttäjä Saksassa ja monessa muussa maassa aina Suomea myöten. Oleellinen kysymys on, jääkö inflaatio työntekijän maksettavaksi.

Toukokuussa IG Metall järjesti tulevaisuuskonferenssin Leipzigissa. Liiton jäsenmäärä on laskenut hienoisesti. Yksi syy lienee autoteollisuuden murros. Kun tuotanto siirtyy sähköautoihin ja työn digitalisuus etenee, teollisuustyöntekijöiden tarve vähenee ja tietokoneohjelmoijien tarve kasvaa.

Sanomalehti Der Tagesspiegelin mukaan liitossa harkitaan osana modernisointia kahden puheenjohtajan järjestelmää kuten Saksan Vihreiden puoluejohdossa. Tällöin toinen puheenjohtajista olisi nainen. Vahvin ehdokas on nykyinen varapuheenjohtaja Christiane Benner.