Tekijä (17.08.2022 - Heikki Jokinen) Työntekijöiden oikeuksia yritetään murskata Ukrainassa sodan varjossa. Syksyllä 2021 rajun vastustuksen vuoksi pysäytetty laki 5371 on taas esillä parlamentissa. Se hyväksyttiin heinäkuussa ja odottaa nyt presidentin allekirjoitusta.

Presidentti Zelenskyin puolueen edustajien ajama muutos lopettaisi työehtosopimukset alle 251 työntekijän yrityksistä kokonaan.

Tilalle tulisivat henkilökohtaiset työsopimukset, joissa sovitaan käytännössä kaikista työsuhteen ehdoista. Esityksen tukijat kutsuvat nykylakia neuvostoaikojen jäännökseksi.

Kansainvälinen työjärjestö ILO analysoi ehdotuksen: se siirtää merkittävän osan maan työntekijöistä työlainsäädännön ulkopuolelle.

Esitys antaa työntekijän luopua henkilökohtaisessa neuvottelussa "luovuttamattomista ja ei neuvoteltavissa olevista työelämän oikeuksista, jotka on suojeltu Ukrainan perustuslaissa sekä sen ratifioimissa kansainvälisissä sopimuksissa ja kansallisissa työlaeissa".

Samalla laki toisi työnantajalle yksipuoliset oikeudet irtisanoa työntekijöitä ilman perusteita, ILO sanoo. Tämä loukkaa kansainvälisiä työelämän sääntöjä sekä on ristiriidassa eurooppalaisen lain ja käytännön kanssa, järjestö toteaa EU:iin haluavalle maalle.

Sotatilan vuoksi mielenosoitukset ovat kiellettyjä ja lain vastustaminen vaikeaa.