Tekijä (14.09.2022 - Heikki Jokinen) Venäläinen Avtovaz-autotehdas ilmoitti heinäkuun lopussa, että se sulkee kokonaan tehtaansa Udmurtian pääkaupunki Iževskissa. Ilmoitus kertoo Venäjän autoteollisuuden romahtamisesta maan hyökättyä helmikuussa Ukrainaan.

Iževskin tehtaalla oli ennen sotaa 3 200 työntekijää ja se valmisti 130 000 Lada Vesta -autoa vuodessa. Tehdas esitteli toiveikkaana Vestan uuden mallin vain kaksi päivää ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksensä.

Toisin kävi. Autoissa käytettiin paljon muista maista tuotuja osia, ja sota lopetti pääosin niiden tuonnin. Maaliskuussa Iževskin tehtaan työläiset lomautettiin. Nyt irtisanotaan 1 800 työntekijää, jäljelle jää 200.

Irtisanottuja kehotettiin joko etsimään uusi työ yhtiön sisältä tai ottamaan kertakorvauksena summan, joka vastaa 5 - 7 kuukauden vähimmäispalkkaa. Yläraja on 183 348 ruplaa (2 980 euroa).

Avtovaz ilmoitti, että se markkinoille 2023 Iževskissa tehtävän sähköauto Lada e-Larguksen. Suunnitelma on erärealistinen, osia ei edelleenkään löydy ja yhtiön osaaminen sähköautoista on vähäistä.

Sähköautojen latausverkossakin on vielä hiukan tihentämistä ennen sitä. Verkkolehti Meduzan mukaan Udmurtiassa on nyt 10 latausasemaa.

Toukokuussa maan hallitus osallistui autotehtaiden tukemistalkoisiin uudella asetuksella: venäläisissä autoissa ei enää tarvita ABS-antureita, ESP-ajonvakautusjärjestelmää, turvatyynyjä eikä turvavöiden esikiristimiä. Lisäksi ympäristömääräyksiä höllennettiin rankasti.

Autojen tuotanto keskittyy jatkossa Togliattiin, Avtovaz ilmoitti. Yhtiö haluaa pelastaa 42 000 työntekijän tehtaan. Togliattissakin on jouduttu tekemään lyhennettyjä työviikkoja.

Togliatti on autotehtaan hallitsema kaupunki Samaran alueella. Nykyisen nimensä kaupunki sai Italian kommunistipuolueen johtaja Palmiro Togliattilta, joka auttoi kun Neuvostoliitto pääsi 1966 Fiat-yhtiön kanssa sopimukseen Lada-tehtaan rakentamisesta.

Ranskalainen Renault omisti 68 prosenttia Avtovazista. Sodan alettua se myi osuutensa yhdellä ruplalla valtiolliselle venäläiselle automalleja kehittävälle Nami-yhtiölle ja sen Moskovan autotehdas päätyi Moskovan kaupungille. Renault kirjasi tästä 2,2 miljardin euron tappion.

Moskovan pormestari ilmoitti, että kaupunki aloittaa uudelleen Moskvitš-autojen valmistamisen. Mediatietojen mukaan maan paristakymmenestä autotehtaasta toimii nyt kunnolla vain kaksi.

Venäjän teollisuusministeriö ennustaa, että autojen myynti putoaa maassa tänä vuonna 51 prosenttia edellisvuodesta.