Tekijä (17.05.2023 - Heikki Jokinen) Viime vuoden huhtikuussa Valko-Venäjän valtiollinen turvallisuuspalvelu KGB pidätti lähes kaikki itsenäisten ammattiliittojen johtajat. Joukossa olivat keskusjärjestö BKDP:n puheenjohtaja Aljaksandr Yarashuk sekä varapuheenjohtaja Siarhei Antusevich.

Samalla poliisi teki laajat etsinnät BKDP:n jäsenliittojen toimistoissa ja pidätti niidenkin johtoa. Kaikkiaan BKDP arvioi lähes 50 aktiivinsa joutuneen pidätetyiksi. Vangittuina heistä on yhä yli 30.

Useille pidätetyistä on jaettu useiden vuosien vankeustuomioita. Maaliskuussa 2023 korkein oikeus vahvisti osan tuomiosta: Yarashuk 4 vuotta, Antusevich 2 ja keskusjärjestön kirjanpitäjä Irina But-Husaim puolitoista vuotta.

Oikeistodiktatuuri pitää riippumatonta journalismia rikoksena, kuten ay-toimintaakin. Maaliskuussa 2023 Euroopan Journalistiliitto EFJ laski, että maan vankiloissa virui 35 journalistia.

Heille on langetettu järkyttävän pitkiä vankeustuomioita. Journalistien ammattiliiton entinen varapuheenjohtaja Andrei Aliaksandrau tuomittiin maanpetoksesta 14 vuodeksi. Saman pituisia tai hiukan lyhempiä tuomioita on jaettu useille journalisteille.

Maan tilannetta seuraava ihmisoikeuskeskus Viasna laski, että huhtikuun lopulla valko-Venäjällä oli 1 496 poliittista vankia. Viasnan aktiiveille on annettu 7 - 10 vuoden tuomioita poliittisten vankien auttamisesta ja heistä kertomisesta. Syytteenä on usein ollut "järjestäytyneen rikollisryhmän tekemä salakuljetus".

Vaino ulottuu tavallisiin ammattiliiton jäseniin asti. Työpaikoilla on uhattu jäseniä erottamisilla, pakotettu siirtymään hallituksen "ammattiliittoon" ja annettu hallinnollisia rangaistuksia. Mielenosoituksiin osallistuneita ei palkata.

Perheenjäseniäkin rankaistaan. Ay-aktiivi Viktar Stukaun vaimo Sviatlana Stukava sai 15 päivän tuomion. Perusteena oli hänen Facebook-tililtään väitetysti löytynyt hallituksen kieltämän järjestön seuraaminen.

Maailman ay-liike kampanjoi vahvasti Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttamisen puolesta. Ammattiyhdistystoiminta ei ole rikos, kampanja muistuttaa.