Tekijä (16.08.2023 - Heikki Jokinen) Ammattiyhdistysliike on aina yhdistänyt paikallisuuden ja kansainvälisyyden. Se toimii työpaikoilla jäsentensä arjessa ja hyväksi, mutta ei käännä selkäänsä muunkaan maailman köyhille ja sorretuille.

Yhteisten etujen puolustaminen vaatii usein rohkeutta. Ay-aktiiveja murhattiin vuonna 2022 kaikkiaan 13 maassa, kertoo maailman ay-liikkeen kattojärjestö ITUC. Aktiivien pahoinpitelyt, pidätykset ja työstä erottamiset ovat yleisiä.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on suomalaisen ay-liikkeen yhteinen työelämän ihmisoikeusjärjestö. SASK toimii eri puolilla maailmaa ja Teollisuusliitolla on monia yhteisiä hankkeita sen kanssa.

Pienikin sijoitus solidaarisuustyöhön tuo tuloksia. Hankkeiden voimaa kasvattaa ulkoministeriöltä saatu hanketuki. Kumppaneina on paikallisia ammattiliittoja sekä ay-liikkeen maailmanjärjestöjä.

Ammattiliitot ovat kaikkialla tehokas väline tasa-arvon edistämiseksi ja ihmisten auttamiseksi. Omatkin jäsenemme hyötyvät, koska opimme muiden kokemuksista.

Suomalaisten hankkeet ovat käytännönläheisiä. Mosambikissa opetettiin neuvottelutaitoja työntekijöille ja heidän edustajilleen. Tulokset tutkittiin: palkattomat työtunnit vähenivät niillä työpaikoilla, joilla tätä koulutusta oli.

Teollisuusliiton tukema SASK:n Nepalin metsähanke tuki ammattiliittoja. Ne solmivat neljä uutta työehtosopimusta. Liitto saivat vuodessa 10 500 uutta jäsentä ja työturvallisuus parani metsäsektorilla.

Ay-toiminta on vaarallista Filippiineillä: vuodesta 2016 on tapettu 52 ay-aktiivia. Teollisuusliitto tukee maan metalliliitto PMA:n jäsenhankintaa ja toimintaa. Näin sen mahdollisuudet neuvotella sopimuksista ja kohentaa työsuojelua paranevat.

Malawin pulma on syvä köyhyys. Erityisen heikoilla ovat hiilikaivoksissa työskentelevät naiset. He tekivät pitkää päivää ja työvarusteiksi riittivät varvastossut.

SASK kuuli tästä ja sen tuella koulutettu liiton toimitsija puuttui asiaan. Tuloksena naisten yövuorot lopetettiin. He saivat samat varusteet kuin miehetkin sekä pukuhuoneet ja vessat.