Tekijä (17.01.2024 - Heikki Jokinen) Ruotsin teollisuusliitto IF Metallin lokakuussa aloittama Tesla-autojen korjaamojen lakko on saanut paljon julkisuutta. Ei ihme, sillä kyse on koko pohjoismaisesta työmarkkinamallista.

Teslan toimitusjohtaja ja suuromistaja Elon Musk kieltää yhtiöiltään työehtosopimusten teon koko maailmassa. Ruotsissa toimitaan työehtosopimusten pohjalla, kuten muuallakin Pohjoismaissa.

Teslan sähköteknikko Olof Sjöström kertoi Dagens Nyheterille, kuinka Tesla pisteyttää työntekijänsä viiteen luokkaan. Ykköseen joutuminen tuo periaatteessa potkut, kakkonen merkitsee erityistä valvontaa ja kolmosessa hän sai kahden prosentin palkankorotuksen.

Neloset ovat erityisen ansiokkaita "tai imartelevia" ja vitoseen pääsemisen perusteita Sjöström ei tiedä. Johto kutsuu työntekijät yksitellen kuulemaan luokkansa ja määrää palkan.

IF Metallin lakkokassassa on rahaa. Se maksoi aluksi jokaiselle lakkoavustusta sata prosenttia palkasta. Joulukuussa avustus nostettiin palkkaa korkeammaksi, 130 prosenttiin.

Forbes-lehti laskee Elon Muskin olevan maailman rikkain ihminen. Hänen omaisuutensa oli joulukuussa 228 miljardia euroa.

Kamppailun pitkittyessä alkoivat tukilakot. Maalarit, sähköasentajat, kiinteistöhuoltajat, rakennustyöläiset ja kuljetustyöläiset eivät tee töitä Teslalle. Postnordin liitot eivät toimita Teslan postia ja muusikkojen liitto kielsi Historien om Sverige -tv-sarjan musiikin Teslan autoissa. Kaikki tämä on laillista.

Tesla haastoi Postnordin oikeuteen postiin juuttuneista rekisterikilvistään. Perustuslain turvaama lakko-oikeus ohittaa postin jakovelvollisuuden, Postnord kommentoi. Oikeus päätti joulukuussa, että Tesla ei saa kilpiä ennen lopullista tuomiota.

Joulukuussa tukilakkoon liittyivät Norjan, Tanskan ja Suomen kuljetustyöläisten liitot. Ne eivät rahtaa Tesloja Ruotsiin.

Orpon-Purran hallitus on rajoittamassa tukilakkoja Suomessa. Se väittää tätä pohjoismaiseksi malliksi. Ruotsin tukilakot osoittavat väitteen vääräksi. Oikeistohallitus hamuaa enemmän valtaa miljardööreille, vähemmän työntekijöille.