Tekijä (17.04.2024 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltain autotyöläisten liitto UAW saa viimeinkin jalansijan maan eteläisten osavaltioiden autotehtaissa. Vuonna 2014 Volkswagen tarjosi työntekijöille yritysneuvostoa tehtaallaan Chattanoogassa Tennessessä.

Työläiset torjuivat sen niukasti äänestyksessä valtavan ulkopuolisten vastakampanjan jälkeen. Osavaltion oikeistopoliitikotkin uhkasivat yhtiön veroetujen poistamisella, mikäli se alkaa keskustella työntekijöidensä kanssa. Liitto hävisi seuraavankin äänestyksen 2019.

Maaliskuussa 2024 UAW ilmoitti, että se on kerännyt tukikortit 70 prosentilta Chattanoogan tehtaan työläisistä. Liitto vaatii nyt viranomaisilta oikeutta saada toimia tehtaalla ja aloittaa työehtosopimusneuvottelut.

UAW perusti viime vuonna 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (36,8 miljoonaa euroa) rahaston tukemaan järjestäytymistä, erityisesti etelän auto- ja akkutehtailla. Maassa on 13 autotehdasta, joilla liitto ei ole päässyt toimimaan.

Kampanjaa tukee liiton sopimus marraskuussa 2023 General Motorsin, Ford Motorsin ja Stellantiksen kanssa. Se nostaa neljässä vuodessa palkkoja ja etuja vähintään 33 prosentilla. Solidaarinen sopimus kohentaa erityisesti pienituloisten ja määräaikaisten palkkoja, osin ne tuplaten.

Palkat ja edut etelän tehtailla olivat jo aiemmin heikommat, ja kolmen suuren sopimus leventää kuilua. Honda, Toyota ja Hyundai nostivat itse palkkoja tehtaillaan liiton vasta kertoessa kohdistavansa niihin järjestäytymiskampanjan.

Maaliskuussa UAW kertoi, että se on kerännyt tukikortin jo yli puolelta Mercedes-Benzin Alabaman tehtaan työläisistä. Hyundain tehtaalla Alabamassa ja Toyotan tehtaalla Missourissa kortin on jo allekirjoittanut 30 prosenttia työläisistä. Maan lakien mukaan liitto voi vaatia edustusoikeutta, kun sillä on takanaan yli puolet työntekijöistä.

Nämä ovat ennennäkemättömiä läpimurtoja liitolta. Tie sopimuksiin on kuitenkin pitkä. Yhtiöt, oikeistopoliitikot ja lobbarit tulevat tekemään kaikkensa estääkseen ne, eikä rahasta ole puutetta.