HS (22.12.1991 - Heikki Jokinen) Legendaarinen ruotsalainen kulttuurilehti ETC on alkanut ilmestyä jälleen. Jokaisessa lehdessä julkaistaan kortti jolla voi erota Ruotsin valtiokirkosta. Lähettämällä sen ETC :lle kirjataan tilaajaksi ja lehti toimittaa kortin seurakunnan kansliaan.
Ruotsin kirkon jäsenet maksavat keskimäärin tuhat kruunua vuodessa veroissaan jäsenmaksua ja ETC :n vuosikerta maksaa 150 kruunua. Jokainen tilaaja siis säästää reilusti.
ETC:n julkaisija Johan Ehrenberg, mistä ajatus on peräisin?
"Eräs toimittaja teki jutun laskien paljonko jokainen kirkon jäsen maksaa kirkolle, usein sitä itse tietämättä. Päätimme auttaa lukijoitamme ja nostimme asian esille. Lehden voi toki tilata muutoinkin."
Suomessa kirkosta voi erota vain henkilökohtaisella käynnillä, riittääkö Ruotsissa lehden kautta tuleva ilmoitus?
"Riittää, mutta siinä on jostain kumman syystä oltava kahden todistajan allekirjoitus. Jos lainaat miljoona kruunua oma nimi riittää, mutta kirkosta eroamiseen ei."
Onko kampanja tuottanut tulosta?
"Yli 400 ihmistä on eronnut kauttamme kirkosta. Olemme siis tulleet maksamaan Ruotsin kirkolle yli 400 000 kruunua. Kaikkiaan lehden tilaajia on useita tuhansia."
Oletteko saaneet kielteistä palautetta?
"Kyllä, monia kiivastuneita yhteydenottoja. Mutta kun keskustelemme pappien ja muiden kanssa niin he yleensä hyväksyvät näkemyksemme. Kyse ei ole uskonnosta vaan pakkoliittämisestä, sitä ei kukaan voi puoltaa."
"Meistä on valitettu kuluttaja-asiamiehelle. Hän tutkii parhaillaan olemmeko liittäneet yhteen kaksi toisiinsa kuulumatonta asiaa. Voi olla, että joudumme oikeuteen. Se olisi hauskaa."
Miksi se olisi hauskaa?
"Sen jälkeen ihmiset tietäisivät, mitä kirkkoon kuuluminen maksaa ja miten siitä voi erota. Kirkko ei tätä tietoa jaa."
Entä myönteinen palaute?
"Sitäkin olemme saaneet paljon. Monet ovat kiittäneet meitä avusta. Tulemme jatkamaan kampanjaa, se on ollut menestys."
Kuulutko itse kirkkoon?
"Kuulun, enkä aio erotakaan. Syyni ovat tunnesyitä, olen muun muassa laulanut kirkkokuorossa. Mutta jäsenyyteni on vapaaehtoista, ei pakkojäsenyyttä."