Musiikki
Ylen Elävä arkisto rakentaa ja jäsentää kansallista muistiamme. Musiikilla on tässä tärkeä osa.
Gramexpress (01/2023 - Heikki Jokinen) Syyskuussa 2006 käynnistynyt Elävä arkisto tuo nähtäväksemme ja kuultavaksemme huolella toimitettuna ja taustoitettuna Ylen arkistoista löytyvää kuvaa ja ääntä. Tarjolla on yli 5 000 tuntia aineistoa.
"Suosituimpia ovat ihmisten tarinat, julkaisun muodosta riippumatta. Esimerkiksi esiintyvien taiteilijoiden kuten Laila Kinnusen haastattelut", sanoo Ylen arkistojulkaisujen toimituksen päällikkö Maija Hupli.
Elävä arkisto kokoaa usein aiheensa artikkeleiksi. Aiheet ulottuvat kaikkeen, mitä maailmaan mahtuu ja josta arkistoista jotakin löytyy. "Artikkeli on tapa luoda konteksti ja kattaus."
Gramexpress (01/2023 - Heikki Jokinen) Kun suomalaisten taiteilijoiden tai tuottajien äänitteet soivat maailmalla, Gramex kerää siitä korvauksia. Viime vuonna ulkomailta kertyi lähes 1,9 miljoonaa euroa, enemmän kuin koskaan.
Rahan kulku vaikkapa pariisilaiselta radioasemalta suomalaisen muusikon ja tuottajan tilille on monivaiheinen prosessi, johon liittyy paljon työtä.
Kun suomalainen biisi soi sillä pariisilaisella radioasemalla, tieto tästä menee ranskalaisille tekijänoikeusjärjestöille. Radioasema maksaa niille sikäläisen tariffin ja sikäläisten sääntöjen mukaisen korvauksen musiikin käytöstä.
Korvauksia ulkomailta kertyy pääasiassa äänitteiden radiosoitosta sekä julkisesta esittämisestä ja hyvitysmaksuista.
Tavoitteina häirinnän loppuminen ja bändien kiertämisestä ekologista.
Gramexpress (04/2022 - Heikki Jokinen) Vastuullinen musiikkiala -hanke lähtee liikkeelle kahdesta eri suunnasta, sanoo Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen. Tavoite on tunnistaa sekä vähentää häirintää ja edistää alan sosiaalista vastuuta sekä toimia omalta osaltaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
Aiheita on nostettu esiin jo parin vuoden ajan muun muassa keskustelutilaisuuksissa ja keväällä julkistettiin verkkokysely alan ihmisten kokemasta häirinnästä. Sen löydöksistä kerrotaan tarkemmin oheisessa kainalojutussa.
Toukokuun lopussa iso joukko musiikkialan toimijoita julkisti yhteisen Esiinnyn edukseni -ohjeistuksen. Verkosta löytyvä sivusto on työkalu, jolla halutaan luoda kaikille turvallinen musiikkiala.
Se tarjoaa ohjeet turvallisemman tilan luomiseen sekä hyvän käytöksen mallit. Ala asettaa nollatoleranssin kaikenlaiseen häirintään, syrjintään ja epäasialliseen kohteluun.
Etta mietti ollako laulaja vai rapmuusikko. Sitten hän yhdisti ne.
Gramexpress (04/2023 - Heikki Jokinen) Tykkäsin aina kirjoittaa, sanoo Etta eli Emmalotta Kanth. "Pienenä kirjoittelin pikku tarinoitakin." Nyt hän kirjoittaa hienosti menestynyttä rapmusiikkia.
Vantaalainen Etta (s. 1997) kasvoi musiikin ympäröimänä. Kotona soi aina musiikki ja neljä sisarusta harrastivat musiikkia, veljillä oli koulubändikin. Itse hän kävi musiikkiluokat ja soitti poikkihuilua koulun orkesterissa.
Hän piti laulamisesta ja vuonna 2007 Etta lähti mukaan Talent Suomi -kisaan. Se oli ensimmäinen kerta isolla lavalla ja jännitys oli kymmenvuotiaalle kova. "Mutta pääsin jatkoon."
Sivu 1 / 3