Ylen Elävä arkisto rakentaa ja jäsentää kansallista muistiamme. Musiikilla on tässä tärkeä osa.

Gramexpress (01/2023 - Heikki Jokinen) Syyskuussa 2006 käynnistynyt Elävä arkisto tuo nähtäväksemme ja kuultavaksemme huolella toimitettuna ja taustoitettuna Ylen arkistoista löytyvää kuvaa ja ääntä. Tarjolla on yli 5 000 tuntia aineistoa.

"Suosituimpia ovat ihmisten tarinat, julkaisun muodosta riippumatta. Esimerkiksi esiintyvien taiteilijoiden kuten Laila Kinnusen haastattelut", sanoo Ylen arkistojulkaisujen toimituksen päällikkö Maija Hupli.

Elävä arkisto kokoaa usein aiheensa artikkeleiksi. Aiheet ulottuvat kaikkeen, mitä maailmaan mahtuu ja josta arkistoista jotakin löytyy. "Artikkeli on tapa luoda konteksti ja kattaus."

Koko historiamme heijastuu musiikin kautta, sanoo Suomen romanien perinnemusiikin tallentaja Hilja Grönfors.

Gramexpress (01/2022 - Heikki Jokinen) Laulujen täytyy jäädä elämään ja historiaan on jäätävä tieto siitä, että meilläkin on ollut oma kieli, kulttuuri ja musiikki, sanoo romanimusiikin perinteen tallentaja, laulaja Hilja Grönfors. "Se on antini heimolleni ja koko Suomen kansalle."

Nyt Grönforsilla on demoina 125 perinnelaulua ja lisää on tulossa. "Osasta on tehty nuotinnos, en hellitä ennen kuin se on lopuistakin." Vuonna 2019 julkaistu Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirja esittelee Grönforsin ohjelmistosta 32 säestyksetöntä laulua äänitteinä ja nuotteina.

Romanikulttuuri on pitkälti suullista ja perinteiset laulutkin voivat jäädä unohduksiin sukupolvien vaihtuessa. Romanien perinteen tallentaminen on ollut sattumanvaraista ja pitkään valtakulttuurin tarpeista lähtevää. Viime vuosikymmeninä kiinnostus on kuitenkin herännyt laajemmin.

MES (07.09.2020 - Heikki Jokinen) Oleellisinta musiikkivideon kuvaamisessa on tietysti se kappale, mihin video tehdään, sanoo Musiikin edistämissäätiön Musiikkivideon edistämispalkinnon 29.8.2020 saanut kuvaaja Jean-Noël Mustonen.

"Sen täytyy tuntua hyvältä ja siitä kappaleesta täytyy tykätä edes vähän. Jos aamusuihkussa hyräilee kyseistä biisiä, niin sitten tietää, että on ehkä jotakin annettavaa videolle. Musiikin suhteen tykkään kuitenkin aika monesta."

Laaja-alaisuus näkyy Mustosen kuvaamista musiikkivideoista, joiden lukumääräksi hän arvelee enemmän kuin 130 mutta vähemmän kuin 150.

Niissä ovat esiintyneet muun muassa Husky Rescue, Sub-urban Tribe, The Crash, Dannii Minogue, The Rasmus, J.Karjalainen, Bomfunk mc’s, A1, Apulanta ja Tehosekoitin. "Ihan laidasta laitaan vuosien varrella."

MES (05.11.2019 - Heikki Jokinen) Suomalainen puu nostetaan kunniaan marraskuun 18. päivänä Helsingin G Livelabin konsertissa. Soitinrakentajamestarit Rauno Nieminen ja Pekka Lovikka sekä muusikot Pekko Käppi ja Ida Elina kertovat ennen konserttia miten soittajien ja soitinrakentajien yhteispeli toimii.

"Suomalaista puuta käytettiin soittimissa vielä 1960-luvulle asti", Rauno Nieminen kertoo. Sen jälkeen tropiikin puu korvasi kotimaisen.

Esimerkiksi Landola käytti kitaroissa tuolloin suomalaista puuta. "Sodan jälkeen oli vähän pakko käyttää sitä, mitä saatiin."

Pekko Käppi orkestereineen soittaa konsertissa Niemisen valmistamaa jouhikkoa. Hän otti parikymmentä vuotta sitten yhteyttä Rauno Niemiseen soittimien rakentamiseksi. He perustivat yhdessä jouhikkokvartetinkin. "Se on samalla laboratorio jouhikon kehittämiseksi"; Käppi sanoo.