Sarjakuva
Kivi Larmola: Kaikki liikkuu - Lev Termenin ihmeellinen elämä. Rosebud ja Manitou.
Kivi Larmola: Demoni. Manitou.
Sarjainfo (203, 2/2024 - Heikki Jokinen) Historia on loputon virta. Katsomalla taaksepäin näkee toisinaan paremmin omankin aikamme. Jos haluaa ja osaa. Panta rhei.
Kaikki liikkuu on Kivi Larmolan (s. 1966) käsikirjoittama ja piirtämä Lev Termenin elämäkerta. Termen (1896 - 1993) oli venäläinen keksijä, fyysikko ja muusikko.
Hänen pitkä elämänsä ja uransa ei ollut suoraviivainen. Termen opiskeli selloa, fysiikkaa ja radiotekniikkaa. Vuonna 1919 hänet kutsuttiin Pietarin fysiikan ja tekniikan insituuttiin tutkimaan korkeataajuuksista värähtelyä.
Näihin aikoihin Termen kehitti elektronisen, yhä käytössä olevan theremin-soittimen. Siinä on kaksi antennia, ja soitto sujuu koskettamatta, liikuttamalla käsiä antennien lähellä. Hän antoi yksityisen konsertin jopa itse V.I.Leninille.
Pentti Otsamo. Tapio Tomsten – Työmiehen päiväkirja 2018–2022. Suuri Kurpitsa
Sarjainfo (2/2023 – Heikki Jokinen) Arkinen elämä kulkee yleensä omaa rataansa. Käydään töissä, etsitään uusia töitä, jos vanhat loppuvat, tavataan sukulaisia, lomaillaan mökillä ja kohdataan uusia ihmisiä.
Taustalla tapahtuu samaan aikaan muutakin. Maailma ja maa muuttuvat, tulee uusia tilanteita, lakeja ja hallituksia. Työvoimapula, Sipilän hallituksen aktiivimalli, koronarajoitukset ja ilmastonmuutos vaikuttavat tavalliseen arkeenkin.
Näiden kahden maailman kohtaamisesta syntyy Pentti Otsamon sarjakuva Tapio Tomsten. Sen samanniminen päähenkilö on tavallinen suomalainen mies. Hän jää työttömäksi, etsii uutta työtä ja löytääkin sen. Hän tapaa äitiään ja muita sukulaisia sekä päätyy yhteen kanssaan samassa tehtaassa työskentelevän Titan kanssa.
Jouko Ruokosenmäki: Viime vuonna Frankfurtissa. Story House Egmont.
Sarjainfo (2/2021 – Heikki Jokinen) Kävin Frankfurtin kirjamessuilla ensimmäisen kerran vuonna 1979. Kokemus jäi mieleen pysyvästi. Halli toisensa jälkeen kirjoja kaikilla Baabelin kielillä sekä kustannusoikeuksien ostajia ja myyjä.
Pelkästään Haus der Jugendissa järjestetty vaihtoehtoinen Gegenbuchmesse näytti silmiini yhtä isolta kuin Suomen kustannustoiminnan koko volyymi. Suomessa vaihtoehtoisen kustannustoiminnan hoiti tuohon aikaan lähinnä 1977 perustettu Love Kirjat.
Frankfurtin kirjamessut ja niiden yhtä mittavat kuin kolkotkin viivoittimella piirretyt hallit ja tornit antavat jo avauskohtauksessa sävyn ja taustan Jouko Ruokosenmäen albumille Viime vuonna Frankfurtissa. Pienen kielialueen kustannustoimittaja hämmentyy ja turhautuu valtavan kirjavuon äärellä.
H.Paakkanen: Tuomionpäivä. Zum Teufel. H.Paakkanen: Koiraeloa. Zum Teufel.
Sarjainfo (193, 4/2021 – Heikki Jokinen) Taiteen tutkimuksessa on termi Gesamtkunstwerk, suomeksi vaikkapa kokonaistaideteos. Sillä tarkoitetaan teosta, joka yhdistää useita taiteen lajeja.
Termi tulee vääjäämättä mieleen, kun lukee Heikki Paakkasen kirjoja ja seuraa hänen laajalle ulottuvaa taiteellista luomistaan. Paakkanen (s. 1948) liikkuu sulavasti esimerkiksi kuvituksen, sarjakuvan, animaation, perfomanssin, sanataiteen, esinetaiteen, kuvataiteen, prosessitaiteen, äänitaiteen ja esittävän taiteen maisemissa, lähinnä niiden rajoja venyttäen ja uhmaten.
Paakkasen taide ei kuitenkaan ole Gesamtkunstwerk an sich, sitä on hän itse. Heikki Paakkasen luova persoona on oleellinen ja erottamaton osa suurimmassa osassa hänen töitään.
Sivu 1 / 7