Animaatiokilta (23.10.2024 – Heikki Jokinen) Ottawan animaatiofestivaali on Pohjois-Amerikan tärkein alan tapahtuma, ja koko maailmankin mittapuulla merkittävä. Kanadan pääkaupunkiin sijoittuva festivaali käynnistyi 1976 ja nykyään se pidetään joka vuosi, nyt 25 – 29. syyskuuta 2024.

Kilpailusarjojen taso ja sisällöllinen kirjo on kiitettävä. Keskeinen syy on festivaalin taiteellisen johdon kunnianhimoisuus. Se näkee animaation taiteena, ei kilotavarana myytävä makkarana.

Toinen syy on se, että Ottawan festivaali toimii eurooppalaiseen tapaan, se ei peri kilpailuihin ehdolle lähetettäviltä elokuvilta ilmoittautumismaksua. Tämä entry fee on yleinen käytäntö Pohjois-Amerikan festivaaleilla.

Lyhytelokuvien kilvassa nähtiin kiinnostavat viisi näytöstä. Valikoima kertoo osaltaan, mihin animaatio nyt suuntaa: ei mihinkään yhteen suuntaan, teesiin tai lajiin. Ei ole yhtä tekniikkaa tai trendiä, jota on seurattava. Animaatio on edelleen vapauden valtakunta, taikuuden ihmemaa.

Voima (23.05.2018 - Heikki Jokinen) Animaatiosta on moneksi. Eurooppalaiset animaationtekijät eivät kaihda yhteiskunnallisia aiheita tai historian ja nykypäivän kipeitä kysymyksiä. Tämä kävi ilmi myös maaliskuussa järjestetyssä eurooppalaisen pitkän animaatioelokuvan yhteistuotantotapahtumassa ­Cartoon Moviessa.

Bordeaux’ssa järjestetyssä tapahtumassa ammattilaisyleisölle esiteltiin 60 tekeillä olevaa elokuvahanketta. Niiden aiheet ulottuvat Angolan sisällissodasta Luis Buñuelin poliittiseen heräämiseen ja lapsisotilaisiin Libe­rian sisällissodassa. Elokuvien visuaalinen asu ja käytetty animaatiotekniikka vaihtelevat suuresti.

Pian valmistuva puolalais-espanjalainen Another Day of Life pohjautuu puolalaisen reportterin ja kirjailijan Ryszard Kapuścińskin samannimiseen kirjaan, joka ilmestyi vuonna 1976 ja joka kertoo Angolan sisällissodasta. Komean uran tehneeltä Kapuścińskilta (1932–2007) on suomennettu kolme kirjaa: KeisariEebenpuu ja Imperiumi.

Kansan Uutiset (22.01.2012 - Heikki Jokinen) Viime vuoden arabikevät kaatoi hallituksia. Arabimaiden oma dokumenttielokuva on jo ehtinyt mukaan kirjaamaan ja tulkitsemaan vallankumouksia.

Aluksi vain dokumentoin tapahtumia, sanoo egyptiläinen elokuvaohjaaja Ahmed Rashwan. - Mutta sitten päätin tehdä elokuvan, ihmisen elämän aikana sattuu kuitenkin korkeintaan yksi vallankumous. Olin mielenosoituksissa kuten muutkin, erona oli vain se, että minulla oli kamera.

Rashwanin Egyptin vallankumousta käsittelevä dokumenttielokuva Born on the 25th of January (Syntynyt 25. tammikuuta) sai ensi-iltansa joulukuussa Dubain elokuvajuhlilla. Hän kuvasi Kairon Tahrir-aukion mielenosoituksia ja kuuli kansan näkemyksiä. Kuvaamastaan 70 tunnin aineistosta hän koosti 80 minuutin elokuvan.

- Elokuva on työkaluni, esitän näkemykseni sen avulla. On tärkeää, että ohjaajat maan sisältäkin tekevät dokumentteja, eivät vain ulkomalaaiset. Se on eri asia. Lapsillenikin on tärkeää nähdä kymmenen vuoden päästä tällainen elokuva.

31st Annecy International Animated Film Festival

Fipresci (28.06.2007 - Heikki Jokinen) For animation Annecy is the festival. It is the oldest, the biggest and the most attended of all the animation festivals of the world. A prize in Annecy is a major achievement.

The number of accredited guests in this picturesque French city totalled 6 130 this year. This figure included some 300 accredited journalists from all corners of the world. On the top of these figures come thousands of other festival visitors.

The Annecy festival has roots as an animation programme in the Cannes film festival in late 1950’s. To create an independent profile it moved to Annecy in 1960. The beginning of the festival is closely joined together with the birth of Asifa, Association Internationale du Film d’Animation. This organisation founded in 1961 is still working as a global network of animation films.