Reggae on uniikkia ja ajatonta musiikkia, sanoo Aurora.
Gramexpress (03/2022 - Heikki Jokinen) Korona-aika alkaa olla takana: Auroran keikkakalenterissa on tänä vuonna 48 keikkaa siitä, kun kiertue alkoi.
"Liikuttavaa, että fanit eivät kadonneet ja uusikin sukupolvi on löytänyt keikoille" Aurora eli Laura Miettinen (s. 1985) sanoo. "En edes osannut ajatella, muistaako kukaan."
Keikoilla huomaa, että väki irrottelee taas. "Samalla on järkyttävää huomata, että joillakin nuorisokeikoilla yleisö ei ole koskaan ollut live-keikoilla. He eivät tiedä, miten saadaan encore tai heilutetaan käsiä."
"Olemme puhuneet tästä tien päällä, tässä saa opettaa nuoria."
Sellosta se alkoi
Musiikki on ollut Tampereelta kotoisin olevan, nyt Turussa asuvan Miettisen elämässä pienestä pitäen. Isä oli tenorina musiikkiteatterissa ja opereteissa, itse hän aloitti sellon opiskelun viisivuotiaana. Pirkanmaan musiikkiopistossa hän opiskeli pianonsoittoa, kävi koulua musiikkiluokilla ja alkoi tehdä omia biisejä yläasteella.
Lapsena Miettinen ei harrastanut oikein muuta kuin musiikkia. "En ollut kauhean kapinallinen, minä vain soitin. Mutta en ollut tunnollinenkaan."
Pop & Jazz Konservatoriossa Miettinen opiskeli yhtye- ja orkesterimuusikoksi, sivuaineena oli laulu. "Sinä aikana opin, mitä vaaditaan freelance-muusikoilta."
Aika Lahden reggaepiireissä toi esiintymiskokemusta ja hän alkoi tehdä omia biisejä. Savusound-yhtye onnistui jo keikkamyynnissäkin.
Ajaton reggae
Reggae teki Miettiseen pysyvän vaikutuksen. "Sen rytmiikan kulku on jotakin uniikkia. Se on mielestäni ajatonta, ei vanhene, kuten jotkin trendit."
Historiallisesti reggaen juuret ovat vastarinnassa, Miettinen sanoo. "Kun sitä laulaa valkoisena suomalaisena, tätä on muistettava kunnioittaa."
Nykyään pohditaan paljon kulttuurista omimista. "Musiikin kohdalla siitä ei voi puhua - jos rakastaa jotakin musiikkia, sitä kunnioittaa. Kunnioitan esimerkiksi suuresti Peter Toshia."
Miettinen sanoo, että on yrittänyt kirjoittaa vilpittömästi tekstejä, jotka sopivat reggaen perinteeseen eivätkä loukkaa sitä. "Että niissä olisi jotakin syvyyttä ja henkeä."
"En tee rastamusiikkia enkä ole rastafari", Miettinen korostaa. "Ei musiikintekijältä voi vaatia täydellistä musiikillista ja uskonnollista sopeutumista siihen ympäristöön. Hyvä muistaa, että Bob Marleyn musiikkikin oli kaupallista."
"Minun on ollut helpompi tehdä reggaemusiikkia, koska edelläkävijät ovat tehneet pioneerityötä", hän sanoo reggaen asemasta Suomessa.
Reggaella on Miettiselle tiettyä kaksinaisuutta. "Olen imenyt itseeni monta vuotta sen peräänantamattomuutta ja samalla ihmiset tanssivat sitä."
"Afroamerikkalainen rytmimusiikki on toinen musiikillinen kotini. Kun en ollut vielä löytänyt reggaeta, soul oli läheistä."
Biisintekokursseja verkossa
Perheen perustaminen toi elämään muita kiireitä musiikin oheen, 22-vuotiaana ensimmäistä kertaa äidiksi tullut, nyt kolmen lapsen äiti Laura Miettinen sanoo. "Kun vuonna 2012 toinen lapseni oli puolitoistavuotias, alkoi jo olla aikaa omille ajatuksille."
Hän kuuli, että tuottaja Sakke Aalto etsi reggae-naislaulajaa. Tuloksena oli reggaetyylinen esikoissingle Eilisen aurinko, joka julkaistiin helmikuussa 2014. Musiikki alkoi muuttua ammatiksi ja tiiviimpi keikkailu alkoi.
Tammikuussa 2015 julkaistu esikoisalbumi Kadotaan kaupunkiin ylitti kultalevyrajan ja oli ehdolla kolmelle Emma-palkinnolle.
Korona-aika muutti kaiken, kuten muillakin esiintyvillä muusikoilla. "Minulla kävi tavallaan hyvä tuuri, aloitin 2019 kirjallisuustieteen opiskelun Turun yliopistossa. Vaikka keikkoja ei ollut, minulla oli muuta puuhaa."
Musiikkia ei tuolloin juuri syntynyt. "Kudoin kyllä paljon villapaitoja."
Pandemia-aika synnytti idean tarjota biisintekokursseja muille. Miettinen perusti alkuvuodesta Laulunikkari-toiminimen, joka tarjoaa biisintekokurssia verkossa.
"Vinkki kaikille musiikintekijöille: opettaminen on kivaa. Muusikot antavat soittotunteja, biisintekijäkin voi antaa opetusta. Opettamalla joutuu käymään läpi työkaluja ja miettimään, miten tämän teinkään."
Kirjallisuus vaikuttaa
Syyskuun 23. päivänä julkaistiin uusi, reggaepoljentoon palaava Aurora-ep, Tule virtaan. "Koronan jälkeen oli tarve löytää tapoja, joita en ole vielä tehnyt", Miettinen luonnehtii levyn musiikkia. "Kuinka tärkeää on olla elossa!"
Levyn tekstit ovat aiempaa lyyrisempiä, Miettinen arvioi. "OIen yrittänyt maalata kuvia ja käyttää metaforia. Kirjallisuuden opiskelu on vaikuttanut paljon kirjoittamiseeni. Lukeneisuuteni on kasvanut huomattavasti ja sekin vaikuttaa, että opinnoissa on analysoitu ja tulkittu paljon tekstejä."
Levyllä on reggaeta, pop-musiikkia "joka ei oikein tarkoita mitään" sekä vanhan ajan laulaja-lauluntekijämusiikkia, Miettinen sanoo. Mukaan mahtuu myös hiphop-sekoitusta sekä vähän kitaraakin. "Nykyään ei ole paljoa kitaramusiikkia, kokeilimme sitäkin."
Levyllä Miettinen soittaa joitakin raitoja itse sisään kosketinsoittimilla.
Tekstinsä Miettinen tekee suomeksi. Opiskeluaikojen englanninkielisiä kokeiluja hän ei ole koskaan julkaissut. Äidinkieli on tunteiden kieli, suomenkieltäkin opiskeleva Miettinen sanoo.
"Eikä minulla ole hinkua ulkomaan markkinoille. Jätetään se maailmanvalloitus nuorille. Se on ihan okei, ei minun tarvitse saada kaikkea. Suomi riittää areenakseni. Mutta, never say never."
Keikka ja tunteet
Syksyn keikkakalenteri täyttyy esiintymistä laajan maamme joka kolkalla. Millainen on hyvä keikka?
"Ennen keikkaa yritän päästä tiettyyn energiaan. Silloin onnistuu, kun yleisö huomaa sen, vastaanottaa sen ja vastaa siihen, kun saan yleisössä aikaan tunteita."
Jos tunteita ei yleisössä herätä, se ei tunnu hyvältä. "Tietysti yökerhossa voi herätä monia tunteita."
Paras keikka ei aina ole se, jolla on eniten yleisöä. "Parasta on, kun saa uusia faneja, onnistuu voittamaan heidät puolelleen. Helppoahan se on esiintyä fanilaumalle."
Laura Miettisen elämä on aina ollut täynnä musiikkia. Mitä se hänelle on? "Musiikki on olemisen tapa, tapa olla olemassa."
"Se on tila, jossa ihminen voi luoda oman todellisuutensa, tuntea omat tunteensa, tai jonkun toisenkin tunteet. Musiikki ilmentää ihmisen mielessä puolta, joka on vapaampi, heijastelee ihmisen vapautta."
Muista taiteista Miettistä kiinnostaa nuortenkirjallisuus, josta hän teki kandidaatintutkielmansakin. Elokuvakin on kiehtova väline, ennen muuta sen seuraaminen, miten se kertoo. "Ammattitauti, ei voi olla hyödyntämättä omassa työssä."
Liikunta on lähellä sydäntä. "Aloitin skeittaamisenkin. Tosi nöyryyttävää 35-vuotiaana, mutta se on hauskaa."
Tuleva on vielä auki. Syksyn täyttää keikkakiertue, "keväällä katson, mihin Aurora on menossa". Keikat jäävät vähäksi aikaa, tilalle tulee uuden musiikin kirjoittamista ja opetusta.
"En pysty tekemään viisivuotissuunnitelmaa. Ei se haittaa, olen aika spontaani ihminen. En pysyisi siinä kuitenkaan."
Laura Miettinen
Taitelijanimi Aurora.
Syntynyt 1985 Tampereella, asuu Turussa.
Laulaja ja musiikintekijä.
Julkaissut albumit Kadotaan kaupunkiin (2015) ja Valtakunta (2017).
Uusi ep Tule virtaan julkaistiin syyskuussa 2022
Opettaa musiikintekemistä Laulunikkari-verkkokursseina.