MES (07.09.2020 - Heikki Jokinen) Oleellisinta musiikkivideon kuvaamisessa on tietysti se kappale, mihin video tehdään, sanoo Musiikin edistämissäätiön Musiikkivideon edistämispalkinnon 29.8.2020 saanut kuvaaja Jean-Noël Mustonen.
"Sen täytyy tuntua hyvältä ja siitä kappaleesta täytyy tykätä edes vähän. Jos aamusuihkussa hyräilee kyseistä biisiä, niin sitten tietää, että on ehkä jotakin annettavaa videolle. Musiikin suhteen tykkään kuitenkin aika monesta."
Laaja-alaisuus näkyy Mustosen kuvaamista musiikkivideoista, joiden lukumääräksi hän arvelee enemmän kuin 130 mutta vähemmän kuin 150.
Niissä ovat esiintyneet muun muassa Husky Rescue, Sub-urban Tribe, The Crash, Dannii Minogue, The Rasmus, J.Karjalainen, Bomfunk mc’s, A1, Apulanta ja Tehosekoitin. "Ihan laidasta laitaan vuosien varrella."
"Hienointa ja mukavinta on se tunne, mikä syntyy kuvan ja musiikin yhteispelistä ja rytmistä. Silloin kun se menee kohdilleen, niin olen onnistunut työssäni. Kuvauksissa sitä biisiä kuitenkin soitetaan aika paljon putkeen, joten jos siitä ei saa mitään fiilistä itselleen, niin vaikea sitä on välittää kameran kautta kenellekään toiselle."
Musiikinlajilla ei oikeastaan ole vaikutusta työhön, Mustonen sanoo. "Toki se lähtökohtaisesti vaikuttaa, onko kyseessä hevibändi tai oopperalaulaja." Videon idea voi olla tällöin hyvinkin erilainen.
"Itse tykkään tehdä kaikkein eniten tarinavoittoisia videoita. Tarina antaa biisille ikäänkuin uuden ulottuvuuden ja tulkinnan, eikä sen tarvitse välttämättä olla tekemisisssä biisin sanojen kanssa millään lailla."
Tyynyä tulee ikävä
Mustonen on kuvannut myös paljon mainoksia. Vaikka mainosten budjetti on yleensä musiikkivideota suurempi, ei sillä välttämättä ole vaikutusta idean ja lopputuloksen hyvyyteen, Mustonen sanoo.
"Mainokset ja musavideot ovat molemmat kuitenkin tavallaan mainoksia, samat lainalaisuudet pätevät molemmissa. Usein hyvissä mainoksissa on erittäin onnistunut musiikki."
"Molemmat ovat tilaustöitä ja palvelevat asiakasta. Toki musavideoissa on usein visuaalisesti vapaammat kädet ja voi kokeilla erilaisia juttuja." Videoissa tosin kuvauspäivät voivat venyä hyvin pitkiksi. "Tyynyä tulee ikävä."
Kuvaajan osuuteen videon visuaalisesta ilmeestä ei ole yksiselitteistä vastausta. "Toki kuvaajalla on merkitystä ja vaikutusta siihen, millainen lopputulos on. Kaikki lähtee kuitenkin ohjaajasta ja ohjaajan visiosta."
Osa ohjaajista antaa vapaat kädet kameratyöskentelyyn ja valaisuun. Osa taas paneutuu jokaiseen yksityiskohtaan, jolloin visuaalinen ilme on jo tarkasti määritelty ennen kuvaajan työtä. "Tai sitten prosessi voi olla jotakin tältä väliltä."
Jokaisessa työssä pitää määritellä - ainakin itselleen - tyylilaji tai tietynlainen käsikirja, millä tavalla lähtee kuvaamaan ja mitä työkaluja käyttää, Mustonen sanoo.
Yleensä toimii yksinkertainen on kaunista -filosofia. "Muutoin lopputuloksesta saattaa tulla sekava, jos kuvaus on ollut visuaalisesti sekavaa, esimerkiksi liian monien polttovälien käyttö tai erilaisten valaisutyylien sotkeminen."