HS (27.07.2010 - Heikki Jokinen) Sanotaan, että Suomi on suljettu juhannuksesta koulujen alkuun.

Ei kuitenkaan opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä. Se pyytää taiteen kenttää antamaan sydänkesällä lausunnot esitykseensä taidehallinnon perinpohjaisesta muuttamisesta.

Esitys vähentäisi taidetoimikuntien määrää, ja tähän keskustelu onkin toistaiseksi ohjautunut.

Kauaskantoisempi pyrkimys on kuitenkin nykyisen Taiteen keskustoimikunnan lakkauttaminen sekä taidepolitiikan linjanvedon siirtäminen virkamies- ja poliitikkovetoiseksi.

Taiteen keskustoimikunta on toiminut 42 vuotta. Taidehallinnon moninaisten uusimisesitysten ja -toimien keskeisiä kysymyksiä on koko ajan ollut taiteen kenttää edustavan keskustoimikunnan sekä ministeri- ja virkamiesjohtoisen ministeriön työnjako. Ne ovatkin käytännössä täydentäneet hyvin toisiaan.

Nyt lausunnoilla olevassa virkamiesten esityksessä tämä debatti siirtyisi historiaan, sillä koko keskustoimikunta häviäisi. Sen valta siirtyisi osin virkamiehille sekä osin taidetoimikunnille.

Suomen taidehallinto seuraa Pohjoismaiden ja Britannian arm's length -periaatetta. J.M. Keynesin 1940-luvulla kehittämä malli pitää taiteen päätöksenteon ja linjanvedon hiukan irti hallituspolitiikan suhdanteista.

Nyt tämä laajalti Euroopassa käytetty ajattelu oltaisiin ainakin osin hylkäämässä.

Kulttuuriministeri Stefan Wallin (r) ehti jo lausuntoaikana puolustaa esitystä Ylen kulttuuriuutisissa. Hän totesi, että "Taiteen keskustoimikunnan uudistuksen mallina on kuitenkin käytetty kentänkin toivomaa ajattelua, nimittäin Suomen Akatemian rakennetta".

En nyt pohdi sitä, onko taidehallinnon autonomian leikkaaminen todellakin taiteen kentän oma toive. Ainakin se poikkeaa keskustoimikunnan esityksestä.

Sen sijaan vertaus Suomen Akatemiaan ontuu pahasti: sillä on tosin vain neljä tieteellistä toimikuntaa, mutta Akatemian hallitus vastaa tehtäviltään ja kokoonpanoltaan pitkälti nykyistä Taiteen keskustoimikuntaa.

Tätä mallia esitys olisi nimenomaan kumoamassa. Kyse on uudesta hallintokulttuurista, kuten esityksessäkin sanotaan. Taidehallinnosta halutaan "ministeriön tulosohjaama virasto".

Tämä onnistunee paremmin, jos hallintoalamaiset eivät enää häiritse linjanvetoa.